Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj založí společnost na záchranu Grand Prix v Brně

Jihomoravští zastupitelé dnes schválili vznik krajské společnosti, která by měla oficiálně zaštiťovat pořádání závodu mistrovství světa silničních motocyklů v Brně.

Společnost bude usilovat od roku 2016 o zakoupení licence od promotéra šampionátu, za kterou místní automotodrom doposud ročně platil více než 70 milionů korun. Kraj musí na tento poplatek získat peníze.

Návrh podpořilo 59 z 65 zastupitelů. "Po jednání se zástupci vlády je takovýto postup podmínkou pro poskytnutí peněz ze státního rozpočtu," uvedl už dříve jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj to obdobně funguje i v jiných státech, například ve Španělsku, Francii nebo Itálii, kde jsou smlouvy vázané na veřejné subjekty, regionální vlády nebo jejich organizace.

Podle zakladatelské listiny společnosti činí její kapitál milion korun. Jednatelkou je ředitelka úřadu Jihomoravského kraje Věra Vojáčková. V dozorčí radě společnosti s ručením omezeným bude mít zástupce každá politická strana jihomoravského zastupitelstva, a to ČSSD, KDU-ČSL, ODS, KSČM a TOP 09 a Starostové, po jednom zástupci bude mít vláda a město Brno. Na získání peněz pro zalistovací poplatek se bude podílet kraj, vláda i město. Pro příští 50. ročník kraj počítá s tím, že by vláda mohla dát 30 milionů jako letos, nebo dokonce i 40 milionů a deset milionů dá Brno. Zbytek by doplatil kraj, který počítá s 20 milionovou podporou. Peníze chce ale získat i od některých podnikatelů, kteří z Velké ceny profitují.

Přestože kraj založil společnost pro pořádání dalších ročníků, řádně vyřešený není ani ten letošní, který byl v srpnu. Vláda na něj přislíbila dotaci 30 milionů, které zatím ale promotér nedostal. Vláda bude dotaci znovu posuzovat v pondělí. Antimonopolní úřad ministerstvo školství upozornil, že vyplacení dotace musí být v souladu s červnovým nařízením Evropské komise o podpoře pro nezisková sportovní zařízení od ústředních vládních institucí. Dotace, kterou vláda schválila na začátku července, měla putovat z ministerstva školství na účet Autoklubu České republiky, který ji měl poskytnout pořadatelům. Ani jeden z nich ale nechtěl vystupovat v roli konečného příjemce svázaného povinnostmi. Ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová se před měsícem vyjádřila, že případné nevyplacení dotace by bylo pro organizátory likvidační. Museli by sami zaplatit celý sedmdesátimilionový tzv. zalistovací poplatek za účast v seriálu.

Srpnová Grand Prix skončila ve schodku 59,5 milionu korun. Pokud by dotaci dostala, činila by ztráta 29,5 milionu korun. To by bylo nejméně od roku 2010, kdy se skokově zvýšil zalistovací poplatek. Kvůli každoročně napjaté situaci kolem brněnského závodu se do jednání vložil Jihomoravský kraj. Sám požádal stát o dotaci, aby ji mohl předat promotérovi.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Grand Prix, vláda, dotace, peníze, ČSSD, Michal Hašek, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Jihomoravský kraj, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj založí společnost na záchranu Grand Prix v Brně  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.