Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do Senátu za Brno usedne Eliška Wagnerová

Vítězka prvního kola senátních voleb ve volebním obvodu 59 Eliška Wagnerová, nezávislá za Stranu zelených, s velkou převahou zvítězila i ve druhém kole a stane se senátorkou. Hlas jí dalo 10 756 voličů, což představuje 73,75 procenta.

Její soupeřka, sociální demokratka Stanislava Slavíková, dostala nejméně hlasů ze všech volebních obvodů v České republice - 3 827, tedy 26,24 procenta hlasů.

„Výsledek voleb mě ohromil. S tak vysokým vítězstvím jsem ani ve snu nepočítala. Svým voličům velmi děkuji. Je vidět, že ačkoli jsem se v Brně nenarodila, tak mi brněnští spoluobčané důvěřují. Toho si nesmírně vážím a budu se snažit jejich důvěru nezklamat,“ okomentovala výsledek Eůošla Wagnerová.

„Rozhodli voliči. I tak v konkurenci deseti kandidátů druhé místo považuji za úspěch,“ konstatovala poražená Stanislava Slavíková.

Stejně jako v ostatních okrscích také v Brně provázela druhé kolo voleb do horní komory parlamentu nízká účast voličů. Jestliže před týdnem přišlo volit téměř 35 procent, pak ve druhém kole to bylo jen necelých 15 procent.

Vizitka vítězky

Eliška Wagnerová se narodila v roce 1948. Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a postgraduálně politologii na Masarykově univerzitě v Brně.

Po studiu pracovala jako podniková právnička, v letech 1976 až 1982 byla advokátkou v Kladně. Od roku 1983 do roku 1992 pobývala v exilu v Německu a v Kanadě. Po návratu do České republiky a pracovala jako advokátka.

V letech 1996 až 2002 byla soudkyní Nejvyššího soudu České republiky, v letech 1998 až 2002 pak jeho předsedkyní. V letech 2002 až 2012 byla místopředsedkyní Ústavního soudu.

Před vstupem do Občanské demokratické aliance v roce 1993 nebyla členkou žádné politické strany. Stranickou činnost v jejích řadách ukončila po svém jmenování soudkyní Nejvyššího soudu.

Foto: archiv Elišky Wagnerové

Štítky volby, senát, parlement, Česká republika, Brno, Eliška Wagnerová, Senát Parlamentu ČR, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Strana zelených, Česko, Nejvyšší soud České republiky, Parlament České republiky, Masarykova univerzita, Ústavní soud České

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Senátu za Brno usedne Eliška Wagnerová  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.