Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Automotodrom: GP v Brně je ohrožená, Dorna čeká na dluh

I když vláda minulý týden schválila přidělení třicetimilionové dotace na brněnskou Grand Prix silničních motocyklů, není stále jasné, zda se závod letos pojede. Peníze promotérovi, společnosti Dorna Sports, dosud nepřišly.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) podmiňuje vyplacení dlužných 30 milionů korun za loňský rok slibem, že Velkou cenu bude v dalších letech pořádat krajská firma, napsala MF Dnes.

Podle představitelů dosavadního pořadatele Automotodromu Brno je kvůli dluhu ohrožen i letošní jubilejní 50. ročník závodu. Hašek však tvrdí, že ministerstvo sice dotaci schválilo, ale kraj dosud peníze neobdržel, a proto je nemohl poslat.

Podle dokumentů, které má MfD k dispozici, podmiňuje Hašek vyplacení dlužného zalistovacího poplatku za loňský rok závazkem, že se Grand Prix pojede v Brně v roce 2016 a bude ji organizovat krajská společnost Jihomoravská sportovní - GP Brno. V roli pořadatele by tak skončil Automotodrom Brno, vlastník Masarykova okruhu, kde motocykly jezdí.

"O poskytnutí dotace vláda rozhodla 14. ledna a 21. ledna mi tuto skutečnost sdělil premiér Bohuslav Sobotka. Jihomoravský kraj nyní čeká podpis příslušné smlouvy s ministerstvem školství a teprve potom obdržíme od vlády peníze," řekl Hašek. Doplnil, že teprve poté podle zákona o krajích projedná přijetí a poskytnutí dotace promotérovi rada a zastupitelstvo kraje.

V dopise, který odešel z hejtmanovy kanceláře na ministerstvo školství ještě před jednáním vlády o poskytnutí dotace, se podle MfD uvádí, že pořádání Grand Prix ČR bude kraj řešit uzavřením komplexní smlouvy s promotérem. Součástí smlouvy bude i vypořádání dlužné částky na zalistovacím poplatku za rok 2014. Dotace tak podle všeho kraj nevyplatí, dokud nebude mít záruku, že v budoucnu bude pořadatelem Velké ceny.

Ředitelku Automotodromu Brno Ivanu Ulmanovou hejtmanův postup překvapil. "Nemáme informace, že by vláda kraji umožnila klást si jakékoli podmínky pro převedení dotace Dorně. Obáváme se, že každé zdržení může znovu ohrozit rok 2015," uvedla Ulmanová.

Podle ní musejí Automotodrom i kraj jednat s Dornou zároveň, ale až poté, co kraj rychle převede dlužné peníze za loňský rok. "Co konkrétně hodlá Dorně předložit, nás pan hejtman neinformoval," dodala Ulmanová.

Haška zase překvapila reakce Ulmanové. "Tvrzení, že Hašek nezaplatil za Grand Prix a závod je ohrožený, ještě za přispění ředitelky reálného dlužníka za loňský zalistovací poplatek, považuji za zcela podpásové tvrzení," ohradil se hejtman.

Záchranu Velké ceny projedná příští týden s vedením Dorny. "Věřím, že budu mít pro fanoušky Grand Prix dobré zprávy. Ujišťuji, že celá situace mě nijak neodrazuje od záměru transparentního pořádání závodů za přispění veřejných financí. Právě naopak. Někdo se asi bojí pořadatelství kraje. Důvod si může každý domyslet," sdělil Hašek.

Dorna už oznámila podpis smlouvy na závod MS pro rok 2016 s rakouským Red Bull Ringem ve Spielbergu. Právě od roku 2016 přitom Brnu stávající smlouva končí.

Zdroj: ČTK

Štítky gran prix, moto gp, dluh, ohrožení, Brno, Michal Hašek, dotace, vláda, Grand Prix, peníze, Masarykův okruh, Mladá fronta DNES, ČSSD, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Automotodrom: GP v Brně je ohrožená, Dorna čeká na dluh  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.