Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Musíme zlepšit vztah města a kraje, shodli se nový hejtman Šimek s brněnským primátorem Vokřálem

Dopracování Zásad územního rozvoje a vznik územního plánu Brna, lepší spolupráce při pořádání Grand Prix čirozšíření leteckých linek z Brna. O těchto tématech dnes na první společné schůzce mluvili nový jihomoravský hejtman Bohumil Šimek s primátorem Brna Petrem Vokřálem (oba ANO). Podle nich by mělo město s krajem zlepšit svůj vztah.

V posledních letech ještě za minulého vedení, kdy byl v čele hejtman Michal Hašek (ČSSD), neměl kraj s městem nejlepší vztahy, řešil například neshody ohledně územních plánů. ANO se před krajskými volbami proti Haškovi vymezovalo. Na druhé straně se město s krajem dokázalo loni domluvit na společné záchraně Grand Prix.

Šimek hned po své volbě hejtmanem minulý týden řekl, že jedna z jeho prvních cest bude za brněnským primátorem. "Myslím si, že nemůžeme město Brno oddělit od Jihomoravského kraje, jak to bývalo v minulosti," uvedl.

Mluvilo se o mnoha oblastech. "Shodli jsme se na tom, že musíme začít spolupracovat na zásadách a územním plánu. Chtěli bychom sjednotit práci obou úřadů tak, abychom co nejrychleji dospěli k tomu, že zásady budou zcela bez rezerv a že budeme mít v Brně nový územní plán," uvedl Vokřál.

Krajské zásady schválilo minulé zastupitelstvo v říjnu před volbami, ale některé důležité tahy v Brně a okolí jsou pouze v územních rezervách, které by se měly do tří let dopracovat. Město se zase řídí více než 20 let starým plánem a chce vypracovat nový. Trvat to má pět až šest let.

Oba politici mluvili i o Velké ceně, kterou letos poprvé pořádal spolek založený krajem a městem. V minulosti hrozil GP zánik, po dohodě kraje, města a ministerstva školství se ji podařilo zachránit. "Dohodli jsme se na ceníku tak, aby od 1. prosince mohl začít prodej vstupenek na příští rok a nebylo tomu jako pro letošní závody, kdy se s prodejem začalo až v lednu," dodal Vokřál.

Podle něj se dnes nemluvilo o částkách, které dá kraj a město na příští rok. "Podpora (kraje a Brna) by měla být ale stejná jako v minulosti. Nyní musíme dokončit jednání s ministerstvem školství a uzavřít letošní ročník i dohodnout podporu na příští rok, která už (ze strany ministerstva) bude ale výrazně nižší," řekl primátor. Ministerstvo nejprve
dalo 60 milionů a vymezilo ještě rezervu 30 milionů pro případnou ztrátu, která nakonec činila 28 milionů.

Za důležité primátor s hejtmanem považují zlepšení dopravy. "Budeme se i s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO) bavit o přípravách komunikací spojujících například Brno s Vídní nebo o velkém městském okruhu," dodal
Vokřál.

Šimek chce také rozšířit letecké spojení z brněnského letiště. "Budeme jednat s dopravcem, který má linku do Mnichova, o dalším případném rozšíření. Schůzka by měla být zhruba do dvou týdnu," řekl hejtman. Za důležité považuje i lepší spolupráci jihomoravské centrály cestovního ruchu s brněnském turistickým centrem ohledně propagace města a kraje.

Šimek také uvedl, že podporuje projekt města na fotbalový stadion za Lužánkami v Brně. "Určitě je to priorita. O výši podpory ale budeme jednat jak s městem, tak s ministerstvy, která by nám na to taky měla přispět," doplnil Šimek. S Vokřálem mluvil i o větší podpoře kraje pro brněnskou kulturu. "Nebráníme se tomu," dodal Šimek.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Bohumil Šimek, Petr Vokřál, primátor, ANO 2011, územní plán, Grand Prix, Michal Hašek, ČSSD, Dan Ťok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Musíme zlepšit vztah města a kraje, shodli se nový hejtman Šimek s brněnským primátorem Vokřálem  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.