Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bohumil Šimek se dnes stal novým jihomoravským hejtmanem

Hejtmanem Jihomoravského kraje se dnes stal Bohumil Šimek (ANO). Rozhodli o tom v tajné volbě zastupitelé na ustavujícím zastupitelstvu. Šimek nastupuje po Michalu Haškovi, který byl v čele kraje dvě volební období. Koalici vytvořilo ANO s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Koalice má 34 mandátů z 65.

Šimkovi při volbě dalo hlas 55 zastupitelů z 64 přítomných, Jaromíra Vítková (KDU-ČSL) chyběla kvůli schůzi Senátu. Do horní komory parlamentu ji lidé zvolili v říjnových volbách. "Musím říct, že ten počet hlasů je pro mou osobu velmi překvapivý. Nečekal jsem to, o to víc to člověka potěší. Je to dost silný mandát na to, abych mohl čtyři roky vést jižní Moravu," uvedl Šimek.

Dodal, že je to na druhé straně zavazující. "Jsem si toho vědom, ale udělám s náměstky, radními a zastupiteli vše, abychom posunuli jižní Moravu dopředu.Těším se na čtyři roky poctivé kreativní práce pro jižní Moravu, věřím, že dostaneme náš kraj na první místo v České republice,“ uvedl nově zvolený hejtman, který v minulosti působil jako vedoucí kanceláře hejtmana ještě za Haška a také jako bezpečnostní ředitel kraje. Z úřadu ale neodešel v dobrém.

Zastupitelé ještě volí pět hejtmanových náměstků a další radní do jedenáctičlenné rady. Pět míst připadne ANO, čtyři ČSSD a po jednom Starostům a TOP 09 s Žít Brno. Šimek bude mít pět náměstků.

ANO bude mít v gesci finance, investice, majetek, školství, sport, životní prostředí a zemědělství s regionálním rozvojem venkova. ČSSD se bude starat o dopravu, zdravotnictví, sociální oblast s rodinnou politikou a kulturu s památkovou péčí. TOP 09 s Žít Brno bude zodpovídat za regionální rozvoj ve školství, marketing, vědu, výzkum, inovace a takzvaný smart region. Starostové budou mít v gesci územní plánování, takže je čeká dopracování zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

V opozici je KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD s SPO a zelení s piráty. ANO získalo 15 mandátů z možných pětašedesáti. KDU-ČSL i ČSSD mají po 11, sedm KSČM, šest ODS, po čtyřech mají shodně TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO. Poslední tři získali zelení a piráti.

Zdroj: ČTK, JMK
 

Štítky Jihomoravský kraj, Bohumil Šimek, ANO 2011, ČSSD, TOP 09, Žít Brno, volby, Michal Hašek, KDU-ČSL, Jaromíra Vítková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohumil Šimek se dnes stal novým jihomoravským hejtmanem  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.