Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hašek bude muset vysvětlovat kauzu "Proutníková." Kauzu vnímá jako politický boj

Předseda jihomoravské ČSSD Roman Hanák nečeká, že by ČSSD změnila lídra pro říjnové volby Michala Haška kvůli kauze hejtmanovy neexistující mluvčí Lucie Proutníkové.

Hanák to sdělil v reakci na článek v Deníku Referendum, v němž bývalá mluvčí kraje Denisa Kapitančiková potvrdila, že se za pseudonymem Proutníková skrývala odsouzená lobbistka Jana Mrencová.

Od kraje měla dostávat za přeposílání tiskových zpráv kolem 400.000 korun ročně. Hašek tvrdí, že Proutníkovou neznal. Změnu lídra ČSSD nečeká ani jeho náměstek Marek Šlapal nebo Jan Vitula z opoziční TOP 09. Hašek vše vnímá jako politický boj.

Strany mohou do 8. srpna provádět změny v pořadí na kandidátkách. ČSSD to asi nevyužije. "Nechci předjímat, ale změnu na kandidátní listině ČSSD nepředpokládám," sdělil Hanák. Po víkendu chce svolat předsednictvo krajského výkonného výboru, aby k celé záležitosti vyslechlo Haška. Toho se zastali Šlapal i starosta Znojma Vlastimil Gabrhel, kteří jsou oba místopředsedy krajského výboru. "Cílem našich soupeřů je odradit naše voliče od volební účasti. Podobných pokusů bude logicky přibývat. Michal Hašek byl za lídra potvrzen vnitrostranickým referendem a jeho mandát z mého pohledu není ohrožený," řekl Šlapal. Podobně to vidí i Gabrhel. "Byl řádně zvolen na lídra a změnu po nějakém vyjádření kohokoliv, které není potvrzeno, považuji za absurdní. Za lídrem stojím," dodal Gabrhel.

Změnu nečeká ani opoziční Vitula. "Obávám se, že postavení Michala Haška v ČSSD je bohužel natolik pevné, že to jeho pozici neohrožuje. Důkazem jsou i vážnější kauzy, které v minulosti přestál," uvedl Vitula. Poukázal například na tzv. lánský puč, kdy se někteří členové ČSSD včetně Haška měli pokusit po volbách do Sněmovny v roce 2013 odstavit předsedu ČSSD a současného premiéra Bohuslava Sobotku. Hašek pak sice složil funkce ve vedení strany, ale zůstal hejtmanem a je i předsedou Asociace krajů ČR.

Hejtmanův náměstek a lídr koaličních lidovců Roman Celý řekl, že hejtman dříve vedení kraje ubezpečil, že žádná taková mluvčí jako Proutníková pro kraj nepracovala a nepracuje. "Nové informace zveřejněné v médiích hovoří o opaku. Budeme chtít slyšet vyjádření hejtmana a zároveň očekáváme oficiální vyjádření koaličního partnera ČSSD," dodal Celý.

Hašek kauzu vnímá jako politický boj. "Kampaň teprve začíná a je vidět, že se někdo bude hodně snažit 'zabít Haška'. ČSSD nebude naskakovat na pseudokauzy vyrobené Mladou frontou Dnes a Žít Brno. Volby mají být o programu a osobnostech," sdělil Hašek. Poukázal tak na to, že Kapitančiková po odchodu z kraje pracuje jako mluvčí obvodu Brno-střed, kde vládne Žít Brno. Kapitančiková si však za svými tvrzeními stojí.

Na spojitost pseudonymu Proutníková s Mrencovou a Jihomoravským krajem upozornila nedávno jako první Mladá fronta Dnes. Mrencová letos dostala od soudu podmínku za to, že měla bývalému místostarostovi Mariánských Lázní Petrovi Horkému za peníze slibovat ovlivnění novinářů. Hašek tvrdil, že nic o Proutníkové neví, Kapitančiková však uvedla, že je to Mrencová, která dostávala od kraje peníze za přeposílání tiskových zpráv. MfD také dnes zveřejnila článek, že kraj zaplatil přes 200.000 korun firmě JT Media za publikování pozitivních článků o hejtmanovi. Ze smlouvy, která koluje po internetu, je zřejmé, že si kraj objednal uveřejnění PR článků a tiskových zpráv o kraji na portálech Parlamentnilisty.cz a Krajskelisty.cz, Haškovo jméno však v popisu služeb nefiguruje.

Autoři

Štítky Michal Hašek, ČSSD, Roman Hanák, Jan Vitula, Vlastimil Gabrhel, tisková zpráva, Marek Šlapal, TOP 09, Roman Celý, Mladá fronta DNES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hašek bude muset vysvětlovat kauzu "Proutníková." Kauzu vnímá jako politický boj  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.