Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Švachula složil mandát zastupitele Brna-středu, je vyloučen z ANO

Bývalý radní městské části Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO) se vzdal mandátu zastupitele. ČTK to dnes řekla Karin Karasová, která je pověřena vedením brněnské organizace hnutí. Po zásahu policie minulý týden na radnici Brna-středu skončil Švachula ve vazbě kvůli podezření z ovlivňování zakázek. Kvůli tomu ho zastupitelé ve středu odvolali z rady a dnes ho předsednictvo hnutí ANO vyloučilo ze svých řad. Podle Karasové by měl Švachulu nahradit Jan Pazdírek.

Ke složení mandátu Švachulu v pondělí vyzvala brněnská i krajská organizace hnutí, které navrhly předsednictvu vyloučení z ANO. Mandát musí zastupitel složit sám, ze zákona mu zaniká pouze v případě pravomocného odsouzení k trestu vězení. „Rezignaci nám písemně předala jeho právní zástupkyně," uvedla Karasová.

NAPSALI JSME: Švachula skončil jako radní, koalice pokračuje. Brno-střed čeká hloubková kontrola 

Policie zasahovala na radnici minulý týden od čtvrtka do soboty. Zajímala se především o zakázky z investičního odboru, který spadal pod Švachulu. Policie devět lidí viní z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

Pěti lidem, kteří skončili ve vazbě, hrozí 10,5 roku až 16 let vězení. Kromě Švachuly je ve vazbě i vedoucí odboru investic a místostarosta Brna-Ivanovic Petr Liškutin a podnikatelé Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Další čtyři obvinění jsou na svobodě.

 

Autoři | Foto ANO

Štítky radní, švachula, korupce, razie, mandát, zastupitel, Jiří Švachula, ANO 2011, Brno-střed, policie

Švachula složil mandát zastupitele Brna-středu, je vyloučen z ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.