Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno chystá projekt družstevního bydlení, zaměří se na mladé

Brno chce zavést družstevní bydlení. Projekt má pomoct získat byt mladým lidem, kteří nedosáhnou na hypotéku, ale mají na splácení. Radní schválili příslušnou koncepci na svém dnešním zasedání.

Projekt spočívá ve stavbě bytů na pozemcích města a vzniku družstva. V něm bude podle primátorova náměstka Petr Hladíka (KDU-ČSL) zastoupené město a lidé s vkladem od 400.000 do 700.000 korun.

Hypotéku si vezme celé družstvo, jakmile ji splatí, město z družstva vystoupí a byty přejdou na lidi. Podávání žádostí o družstevní bydlení začne podle Hladíka elektronickou formou 1. října.

Zájemci budou muset plnit podmínky

Kromě vkladu je podmínkou, že zájemce je občanem České republiky nebo členského státu Evropské unie. Musí mu být od 18 do 36 let, nesmí vlastnit nemovitost pro bydlení a příjem samoživitele nebo manželského či partnerského páru musí být v rozmezí od 35.000 do 50.000 korun čistého.

Potřeba bude i výpis z rejstříku trestů nebo potvrzení o bezdlužnosti například ze zdravotní pojišťovny nebo finančního úřadu. Od ceny bytu se odečte původní vklad družstevníků, zbylou částku doplatí v měsíčních splátkách a po doplacení hypotéky družstvem přejde byt na jednotlivé vlastníky.

Stavět by se mělo v Černovicích, Lískovci nebo Na Kamenkách

Smyslem bytového družstevnictví je zajistit dostupné bydlení. Chceme pomoct mladým rodinám, které mají omezené příjmy a nedosáhnou na hypotéky. Založením bytového družstva bude město garantovat lepší podmínky vyjednané s bankou nebo dodavateli družstva pro výstavbu domů," řekl Hladík.

Brno chce stavět takové byty v městské části Černovice v lokalitě Na Kaménkách, v Novém Lískovci na Kamenném vrchu a ve Starém Lískovci na Západní bráně.

Brno vlastní bezmála 30.000 bytů, což je asi 15 procent z celkového počtu ve městě. Většinu z městských bytů spravují městské části, kterých je v Brně 29.

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky bydlení, správa, byty, Brno, projekt, družstvo, Petr Hladík, Evropská unie, KDU-ČSL, Česko, Černovice, ZÁPADNÍ BRÁNA BRNO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chystá projekt družstevního bydlení, zaměří se na mladé  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.