Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bývalý člen brněnské SPD chce nechat rozpustit celou Okamurovu stranu

Lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura má dost možná zaděláno na malér. Poté, co se mu v únoru po vyhrocené schůzi zcela rozpadla brněnská buňka a zasahovat museli dokonce strážníci, podali bývalí členové k soudu návrh na zrušení strany. Jako důvod udávají bezdůvodné vyloučení ze strany. Podle nich v hnutí panují totalitářské praktiky. Se zjištěním jako přišel jako první server iDnes.cz.

Podle iDnes.cz podal minulý týden návrh na pozastavení činnosti hnutí bývalý místopředseda brněnské buňky SPD Kamil Papežík. Brněnská buňka od zimy neexistuje, její činnost převzala jihomoravská odnož strany. „Atmosféra tam nebyla dobrá, proto se ji vedení rozhodlo vyřešit tímto způsobem. Situace se rázem uklidnila a můžeme pokračovat v práci,“ uvedl tehdy předseda krajské organizace Jan Hrnčíř. 

Podle Hrnčíře nebyla atmosféra v městské organizaci dobrá už minimálně  9 měsíců před rozpadem. Konflikt odnesl místopředseda Papežík ukončením členství. A právě to ho rozlítilo natolik, že podal k soudu žádost o pozastavení či zrušení celé strany.

„Vyloučen jsem byl se zdůvodněním, že jsem dlouhodobě poškozoval hnutí SPD. Neexistuje jediný důkaz či svědek, že jsem něco takového udělal, kromě toho, že jsem se snažil být k některým názorům kritický. Lidé jsou vylučováni z podobných důvodů účelově, proto jsem se rozhodl podat návrh na pozastavení činnosti,“ vysvětlil iDnesu Papežík.

Papežík škodil hnutí, reagovala mluvčí

Mluvčí SPD Michaela Dolenská jakoukoliv účelovost vyhazovu Papežíka popírá. Podle ní bývalý brněnský místopředseda poškozoval hnutí, neřídil se stanovami a svou činností poškozoval výsledky politické práce hnutí. 

„Jeho současná aktivita plně potvrzuje oprávněnost jeho vyloučení. Pan Papežík nyní jedná jako soukromá osoba a víc nebude vedení SPD jeho jednání komentovat. Pokud překročí právní rámec, budeme konzultovat další postup s advokátem,“ řekla mluvčí. 

Problémy v celé republice

Brněnská buňka SPD není jedinou, kde to v průběhu posledních měsíců vřelo. Konflikty, které se dostaly až do médií, řešili i v Moravskozsleském a Pardubickém kraji či na Vysočině. Scénář se často opakuje - i za sebemenší kritiku dostávají členové okamžitý vyhazov.

Vyhození členové se však velmi často bouří. Například v Moravskoslezském kraji sepsali kvůli údajnému diktátorskému chování petici proti předsedovi Lubomíru Volnému. Na Vysočině pro změnu letos v červnu po vyhození dvou členů předsedou Radkem Kotenem opustil hnutí hned 11 lidí. 

„V takto velké organizaci je normální, že se několika málo jednotlivcům něco v jejich místní organizaci třeba nelíbí a odchází, přičemž mnohonásobně více lidí zase přichází,“ uvedla tehdy Dolenská.

Autoři | Foto SPD | Zdroj iDnes.cz

Štítky Tomio Okamura, SPD, rozpad, bývalí členové, Brno, brněnská buňka, žaloba, Svoboda a přímá demokracie, Jan Hrnčíř, Kraj Vysočina, Lubomír Volný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý člen brněnské SPD chce nechat rozpustit celou Okamurovu stranu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.