Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Taťána Malá jako ministryně spravedlnosti končí. Šéfem justice se chce stát Babiš

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) po 13 dnech končí ve vládě. Čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Novinářům dnes po jednání výboru hnutí řekla, že kritiku považuje za mediální kampaň a trvá na tom, že nepochybila, přesto se rozhodla rezignovat. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš předpokládá, že nyní požádá prezidenta Miloše Zemana, aby ho dočasně pověřil řízením ministerstva spravedlnosti místo Malé. Zatím bude hledat jiného kandidáta na ministra. Babiš předpokládá, že demisi Malé oficiálně dostane v úterý.

„Díky této kampani, která je proti mně vedena, já už prostě nechci, aby bylo hnutí dál poškozováno, ani nově vznikající vláda," řekla Malá novinářům. Dodala, že nicméně trvá na tom, že při psaní svých diplomových prací se žádného pochybení nedopustila.

Premiér Babiš k tomu uvedl, že výbor vyjádřil Malé podporu a vedení hnutí je přesvědčeno o tom, že nepodváděla. Zachovala se podle něj statečně. „Je jasné, že pokud by nerezignovala, tak samozřejmě od rána do večera by to poškozovalo nejen hnutí, ale i vládu, která má dostat důvěru ve středu," uvedl. Dodal, že nepřepokládá, že by se kvůli demisi ministryně měl posunout termín hlasování o důvěře.

Prezidentu Babiš navrhne, aby řízením ministerstva pověřil jeho do doby, než se za Malou najde náhrada. O tom, kdo by to mohlo být, premiér odmítl spekulovat.

Malá plagiátorství odmítá, připouští chyby v citacích

Malá dnes odmítla obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Na tiskové konferenci nicméně připustila, že v některých částech udělala chybu a zapomněla uvést citaci. O záležitosti mluvila s premiérem Andrejem Babišem (ANO), odchod z funkce mu nenabídla. Babiše k odvolání Malé z vlády vyzývá opozice, ale také internetová petice, kterou podepsali i někteří členové legislativní rady vlády. Na návrh Pirátů by se mohl záležitostí zabývat sněmovní ústavně-právní výbor.

Malá řekla novinářům, že nikdy "cíleně nic neopsala tak, aby školu nějak obalamutila". "Pokud jsem udělala nějaké chyby, tak se za ně strašně omlouvám," pokračovala. „Prostě nejsem plagiátor, nedělala jsem nic vědomě špatně, ke studiu jsem přistupovala se vší vážností a odpovědností," doplnila.

Malá řekla, že s Babišem si situaci vysvětlila. „S premiérem jsem o tom mluvila. Vysvětlovala jsem mu situaci, že jsem v některých pasážích té diplomové práce zřejmě pochybila. Funkci jsem k dispozici nenabídla, myslím, že to není na pořadu dne," reagovala Malá na dotazy novinářů.

Vítejte v Babišstánu, reagoval Bělobrádek

Reakce veřejnosti i politiků na plánovanou změnu na sebe nenechala dlouho čekat. Na twitteru se k tématu ihned vyjádřil například předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který mluví rovnou o pekle. 

Foto Martin Šeda | Zdroj ČTK

Štítky Taťána Malá, ministerstvo spravedlnosti, Andrej babiše, premiér, trestní stíháni, Andrej Babiš, ministr spravedlnosti, ANO 2011, vláda, diplomová práce, Miloš Zeman, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Pavel Bělobrádek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Taťána Malá jako ministryně spravedlnosti končí. Šéfem justice se chce stát Babiš  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.