Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Wannieck gallery v městských prostorách zatím zůstává

Galerie současného umění Wannieck gallery zůstane do konce března v prostoru staré strojírny pronajatém od brněnské radnice. Městská společnost Jižní centrum kvůli neplacení nájmu vypověděla galerii smlouvu, takže se měla k nedělnímu dni odstěhovat.

Podle páteční dohody s radnicí však galerie bude moci v bývalé továrně Vaňkovka zatím zůstat, informovala PR manažerka galerie Ivana Šalbabová. Galerie tak nyní hledá prostory pro největší sbírku současného umění v regionu.

Vedení galerie má zároveň naplánované schůzky s představiteli radnice. Donátor Miroslav Lekeš před časem uvedl, že chce galerii ve Vaňkovce udržet všemi silami, protože je s prostorem pevně spjatá.

„V případě, že nedojde k uzavření nové nájemní smlouvy a Wannieck Gallery by stávající prostory musela opustit, ukončila by tak s největší pravděpodobností i svoji činnost,“ uvedla Šalbabová. Nájem na březen má galerie zaplacený.

Problémem jsou pro vedení galerie sjednané výstavy a akce. Některé z nich se totiž plánují až dva roky dopředu. Otazník visel například nad akcí Ples jako Brno, naplánovanou na 30. března. Podle organizátorů se ples ve Wannieck gallery uskuteční.

Během března mohou návštěvníci také přijít na komentovanou prohlídku se současným vystavovatelem Tomášem Císařovským či na dětské výtvarné ateliéry.

Wannieck gallery měla městu platit nájem ve výši 150 tisíc korun měsíčně, několikrát se ale s platbou zpozdila. V době, kdy dostala výpověď z nájmu, dlužila městské společnosti necelých 500 tisíc korun. Galerie dluh ihned uhradila a požádala o stažení výpovědi, město však nevyhovělo.

Budoucnost galerie zatím není jasná, záleží na nadcházejících jednáních s městem. Ve hře je nová nájemní smlouva i pronajmutí prostor jinému zájemci.

Zdroj: ČTK
Foto: www.wannieckgallery.cz

Štítky Wannieck gallery, neplacení, nájem, pronájem, stěhování, galerie, radnice, Vaňkovka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Wannieck gallery v městských prostorách zatím zůstává  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.