Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tři víkendové premiéry brněnských divadel

Čarokraj v Janáčkově divadle, Skleněný pokoj na Činoherní scéně Městského divadla Brno a do třetice ADAM 2.0 ve studiu Marta JAMU jsou premiéry, které tyto divadelní scény připravily divákům postupně od pátku do neděle.

Už dnes večer je na programu opera Čarokraj, jejímž autorem a zároveň dirigentem je Marko Ivanovič.  Přenese diváka do říše bájných a fantastických bytostí. Poprvé o ní pojednal před téměř čtyřiceti lety britský cestovatel, přírodovědec a spisovatel Gerald Durrell ve své knize Mluvící balík.

Vylíčil v ní cestu do prapodivné země, kde žijí fantastičtí tvorové i netvorové, zvířata i zvířátka, rostou neobyčejné stromy a květiny neuvěřitelných tvarů a barev a kde panují zvláštní přírodní zákony.

Tajný vchod do této úžasné říše tehdy objevil v řeckých horách, kde podle dávného bájesloví tyto fascinující bytosti kdysi žily. V roce 2009 vznikl nezávislý tým průzkumníků a ba¬datelů, který pod vedením mytologů Marka Ivanoviće a bratrů Petra a Matěje Formanových hledal do Čarokraje vstup.

S velkou slávou ho tehdy našli v podzemí pražského Národního divadla a nyní bude tento svět objeven také v Brně.

Vstoupit do Čarokraje bude možné dvěma způsoby. Buď klasickou cestou přes hlavní vchod do Janáčkova divadla, nebo tajemným podzemním světem. Průzkumná cesta podzemím začíná u vchodu pro zaměstnance.

Na svoji premiéru zve i Městské divadlo Brno. Román britského spisovatele Simona Mawera Skleněný pokoj zaujal tématem ředitele divadla Stanislava Mošu, který je autorem divadelní adaptace a zároveň režisérem jejího nastudování. Na jevišti Činoherní scény bude Skleněný pokoj uveden ve světové premiéře v sobotu 7. února.

Představuje nám osudy Liesel a Viktora Landauerových, kterým slavný architekt postaví moderní vilu s ohromným skleněným pokojem. Vila vejde do dějin architektury jako vila Tugendhat.

Autor se zabývá odvěkým lidským tématem o hledání štěstí. Zdá se, že k němu dvěma bohatým manželům obdařeným zdravými dětmi nic neschází, ale jak to v životě bývá, není tomu tak. Jejich osobní život se stává hlavním hrdinou v onom „skleněném pokoji“, fenoménu světové architektury, kolem něhož procházejí evropské dějiny od třicátých až do devadesátých let minulého století.

Studio Marta přichází s autorskou inscenací ADAM 2.0. Činoherní scéna JAMU uvede její premiéru v neděli 8. února. Nezvyklý scénický projekt inspirovaný hnutím tzv. transhumanismu je absolventským projektem studentů herectví z ateliéru Oxany Smilkové.

Scénář je dílem režiséra Matyáše Dlaba a dramaturga Otto Kauppinena z ateliéru Petra Oslzlého a Ivo Krobota na Divadelní fakultě JAMU.

Inscenace ADAM 2.0 se zabývá tématem, které se na první pohled zdá být neobvyklé a jakoby vypadlo ze žánru science-fiction. Nejde tu však jenom o filozoficko-vědecký směr zabývající se vylepšováním člověka, ale také o téma dotýkající se bezprostředně našich životů.

Zhruba stominutová inscenace je kombinací více žánrů. Kombinuje Ikarovo drama s tragickými prvky s příběhem zmrazeného Čecha, který je absurdní groteskou o egoistickém lpění na životě za každou cenu.

Foto: Čarokraj (Národní divadlo Brno)
         Skleněný pokoj (Městské divadlo Brno)
         ADAM 2.0  (JAMU)

 

Štítky premiéra, Městské divadlo Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, divadlo, Janáčkovo divadlo, Petr Oslzlý, Gerald Durrell, Marko Ivanović, Matěj Forman, Simon Mawer, Stanislav Moša, Ivo Krobot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři víkendové premiéry brněnských divadel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.