Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Při Znojemském vinobraní budou máčet nepoctivé vinaře v kašně

Co nejvíce historizující atmosféru v duchu vrcholného středověku chystají letos pro návštěvníky pořadatelé 31. ročníku Znojemského historického vinobraní, které se uskuteční v pátek a v sobotu 12. a 13. září. Do města vejdou replikami historických bran a otevřou se jim městské mázhauzy, tedy uzavřená nádvoří domů ze středověké a novověké zástavby. Aby se provozovatelé co nejvíce přiblížili atmosféře 14. století, rozhodlo se město udělat mezi nimi soutěž a nejlepší finančně podpořit, řekli dnes organizátoři na tiskové konferenci.

Nádvoří se jako mázhauzy otevírají lidem pouze v průběhu vinobraní. "Snažíme se, aby se zde vytvořila jedinečná atmosféra s nádechem středověku. Odměnu nabízíme všem, kteří splní kritéria. Hodnotit se bude vzhled, dobová hudba, oblečení obsluhy a sortiment nabízeného zboží," vysvětlil starosta Vlastmil Gabrhel (ČSSD). Městských mázhauzů je 12, ale otevírají se i ty, které nepatří městu.

Aby se lidé cítili ještě více obklopeni nejen regionální historií, chystá se letos obří historický průvod krále Jana Lucemburského s chotí Eliškou Přemyslovnou se 460 postavami bubeníků, kejklířů, komediantů, pážat, dvorních dam či rytířů. "V pátek večer projde městem průvod za svitu pochodní a vyvrcholí ohňovou show. Sobotní odpolední průvod vygraduje scénou, při níž král předá práva konšelům a potrestá nepoctivé vinaře a odsouzence máčením v kašně. Součástí průvodu je i 35 koní, lovečtí psi či sokolníci s dravými ptáky," uvedl ředitel pořadatelské Znojemské besedy František Koudela. Podle ní mají veškeré historické kulisy odpovídat době vrcholné gotiky, tedy 14. století. Součástí je také poprvé ulička chudiny v Malé Mikulášské.

Vedle historie je klíčovým prvkem slavností víno. Prodejci si mohli pronajmout 370 stánků. Letos se zde představí 32 vinařství a řada malých vinařů, jejichž počet je podle organizátorů obtížné odhadovat. "Zatím jich mám ohlášených 22, ale další mapujeme až během vinobraní. Jsou to ti, co vyrábí kolem 2000 litrů a prodávají přímo ze svého domu," doplnil Koudela.

Vinobraní doprovodí různorodý kulturní program na několika scénách. Kromě venkovních bude připravený také například kostel svatého Mikuláše, kde se uskuteční koncert duchovní hudby v podání Znojemského komorního orchestru a sólistů. Duchovní hudba bude znít i v kapli svatého Václava.

Loni vinou horšího počasí zavítalo do Znojma kolem 70.000 lidí, letos by pořadatelé rádi prodali 80.000 vstupenek. Vstupenky jsou k dispozici v předprodeji v síti Ticketpro a v turistickém informačním centru ve Znojmě. Do konce srpna stojí dvoudenní vstupenka 280 korun, poté 310 korun.

Zdroj ČTK

Štítky vinobraní, Znojmo, 2014, zprávy, brno, jižní morava, víno, réva, sklizeň, kultura, program, vinařství, vrcholný středověk, kašna, vstupenka, Jan Lucemburský, ČSSD, Eliška Přemyslovna, svatý Václav, Znojemská Beseda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při Znojemském vinobraní budou máčet nepoctivé vinaře v kašně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.