Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Moravská zemská knihovna získala Bibli kutnohorskou z roku 1489

Sbírky Moravské zemské knihovny v Brně obohatil prvotisk Bible kutnohorské z roku 1489. Dochovala se ve čtyřech desítkách exemplářů rozesetých po celém světě. Knihovna jeden koupila z pozůstalosti českého soukromého sběratele prostřednictvím antikváře.

Cenu nezveřejnila. Pohybovala se v řádu statisíců korun, řekl ředitel Tomáš Kubíček.

"Bible kutnohorská je výrazem přechodu českých zemí do novověku," uvedl Kubíček. Kniha obohatí fond historických tisků, prvotisků a rukopisů. Dosud v něm bylo pouze její druhé vydání, jež není totožné. Získání prvotisku na 612 listech tak otevírá prostor pro další výzkum.

Ačkoliv je bible v poměrně dobrém stavu, ujmou se jí nyní restaurátoři. Knihovna ale podle Kubíčka počítá i s jejím krátkodobým vystavením, pokud možno společně s dalšími vzácnými tisky ze stejného období. Bibli dnes do fondů knihovny předal ministr kultury Daniel Herman. Zdůraznil, že kniha je výjimečná i svou bohatou obrazovou výzdobou. Obsahuje 116 dřevořezů.

Bible vznikla v tiskárně Martina z Tišnova v Kutné Hoře jako druhý tisk "knihy knih" v českých zemích. Primát drží Bible pražská z roku 1488.

Příprava Bible kutnohorské byla velmi nákladná, tiskař si na vydání dokonce půjčil od kutnohorské městské rady. Ani to ovšem nestačilo, a proto se plánovaný náklad snížil z 200 kusů zhruba na polovinu. Po rozprodání následoval dotisk, některé exempláře však mají archy smíšené z obou vydání, případně obsahují rukopisné doplňky, protože některé archy nezbyly v dostatečném počtu.

Zdroj: ČTK | Foto: biblekutnohorska.cz

Štítky literatura, historie, Bible, Brno, kniha, Tomáš Kubíček, Moravská zemská knihovna, Daniel Herman, knihovna, Kutná Hora, Tišnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská zemská knihovna získala Bibli kutnohorskou z roku 1489  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.