Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Moravská galerie věnovala výstavu pohybu a rychlosti

Témata rychlosti, pohybu a dynamiky spojují díla zařazená do nové výstavy Moravské galerie v Brně. Expozice nazvaná Rytmy + pohyb + světlo se věnuje impulzům futurismu v českém umění v první třetině 20. století.

Výstava měla premiéru v Západočeské galerii v Plzni, brněnská repríza je výrazně obměněná a obohacená. V Místodržitelském paláci návštěvníci najdou zhruba 120 děl.

„Zapůjčilo je 25 různých muzeí, galerií nebo soukromých sběratelů. Jde o díla velké umělecké ceny a významu,“ řekla novinářům Kateřina Tlachová, která je pověřena vedením Moravské galerie.

V expozici jsou přední umělci sledovaného období, třeba František Kupka, Emil Filla, Bohumil Kubišta, Josef Čapek nebo Josef Váchal.

Pohyb spolu s dynamikou a rychlostí představoval výsostné téma italských futuristů, kteří jej považovali za klíčový znak moderní doby. Od nich čerpali inspiraci někteří čeští umělci, ačkoliv většina tehdejší avantgardy se obracela spíše k Francii.

Výstava sleduje cesty, jimiž se futuristické principy do českého umění dostávaly, a stopy, které zde zanechaly. Výstava přibližuje také různá technická řešení pro zachycení pohybu včetně optických přístrojů, chronofotografie a filmu.

Podle autorky výstavy Aleny Pomajzlové výstava naznačuje několik směrů, jimiž se umělci ubírali při snaze zachytit pohyb.

„Jeden zachovává tradiční umělecké formy a míří k symbolickému abstraktnímu výrazu, další se přiklání ke konceptuálnímu využití či znakovému jazyku a konečně třetí zapojuje do výtvarného díla reálný pohyb. Všechny tři metody, každá jiným způsobem, se dotýkají futurismu, ale jeho podněty už zpracovávají samostatně a po svém,“ uvedla Pomajzlová.

Výstava je rozčleněna do osmi oddílů. Například část nazvaná Kouzelné bubny a chronofotografie představuje staré optické přístroje pracující se sekvencemi rozkreslených pohybových fází.

Unikátem je fotografická puška, která na podobném principu umožňovala studium letu ptáků. Na fotografickou desku dokázala zachytit 12 snímků v rychlém sledu.

Oddíl nazvaný Rytmus a čas se věnuje ornamentu jako abstraktnímu zachycení časového proudu, například v dílech Kupky a dalších avantgardních malířů. Další část ukazuje možnosti grafického záznamu pohybu a zvuku, například prostřednictvím taneční notace.

Znakový záznam tanečních kroků zdobí podlahu jedné z výstavních síní. Oddíl věnovaný Civilizačnímu dynamismu shrnuje díla zachycující moderní techniku, třeba dopravní prostředky. Výstava potrvá do 19. května.

Zdroj: ČTK
Foto: www.moravska-galerie.cz

Štítky Moravská galerie, expozice, výstava, rychlost, pohyb, dynamika, Místodržtelský palác, Místodržitelský palác, Moravská galerie v Brně, František Kupka, české umění, Emil Filla, Josef Čapek, Bohumil Kubišta, Josef Váchal, Západočeská galerie v Plzni, Franci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská galerie věnovala výstavu pohybu a rychlosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.