Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Filmová přehlídka VISIONS OF LIGHT 2014 startuje ve čtvrtek

Unikátní filmový festival VISIONS OF LIGHT již poosmé nabídne filmovým nadšencům příležitost zhlédnout deset klenotů ze zlatého fondu světové kinematografie, které českému divákovi zůstaly z různých důvodů utajeny.

Snímky se vyznačují vysokou uměleckou hodnotou, originalitou a vizuální působivostí, která mnohdy předstihuje dobu svého vzniku. Tvůrci těchto filmů se i přes původní odmítání mnohdy stali klasiky a ikonami. Filmová přehlídka VISIONS OF LIGHT se uskuteční 6. - 8. listopadu 2014 v brněnském kině ART.

Pořadatelé a tvůrci programu Petr Šoupal a Duncan Hendy nabízí divákům filmy, které pro svou obsahovou nebo formální výjimečnost nepatří do masové distribuce a v kinech jsou sotva k vidění. „Ta pravá vize je jen jedna!“ – to je motto letošního ročníku přehlídky, jejíž dramaturgie nabízí filmy, které zachytily syrovou pravdu o své době a společnosti, vizionářsky překročily hranice žánrů a nesmazatelně se zapsaly do dějin kinematografie.

„V rámci přehlídky promítáme filmy, které ovlivnily světovou kinematografii, a přesto v Česku dosud nebyly k vidění. Témata neposkytují bezduchou zábavu ani se nesnaží prvoplánově šokovat. Visions of Light přináší na plátno originální, vzrušující, neotřelé či tajemné zápletky, rozporuplné i dojímavé postavy a originální prostředí a atmosféru. Mají potenciál nadchnout filmové fajnšmekry a přivést k filmovým klenotům i nezasvěcené milovníky stříbrného plátna,“ říká Petr Šoupal, první z organizátorů projektu.

Program přehlídky bude zahájen ve čtvrtek 6. listopadu v 17:00 hod. filmem režiséra Alberta Parkera z roku 1926 – Černý pirát. Celkem bude uvedeno deset filmových snímků různých žánrů, které se budou promítat každý den od 17., 19. a 21. hodiny. Stejně jako v minulých letech, bude každému snímku předcházet lektorský úvod, který osvětlí společenský a umělecký kontext díla. Závěrečným filmem přehlídky bude hudební dokument „Bude to nahlas!“, který spojuje tři legendární osobnosti, tři generace a tři odlišné hudební styly. Jeho protagonisty jsou Jimmy Page, The Edge a Jack White.

Vstupenky budou k dostání v pokladně kina ART na Cihlářské 19 v Brně za jednotnou cenu 90,- Kč. Letos také online na www.mepass.cz. Návštěvníci se mohou těšit také na unikátní výstavu polských jazzových plakátů a příjemné prostředí kavárny a baru, kde mohou probrat a vstřebat viděné. Bližší informace o programu přehlídky, včetně podrobných popisů obsahu jednotlivých filmů, najdete na www.visionsoflight.cz.

Přehlídka Visions of Light 2014 proběhne za podpory Ministerstva kultury ČR.

Program filmové přehlídky VISIONS OF LIGHT 2014:

čtvrtek 6. listopadu 2014

  • 17:00 – Černý pirát – režie: Albert Parker, 1926
  • 19:00 – Brutální sobota – režie: Richard Fleischer, 1955
  • 21:00 – Sullivanovy cesty – režie: Preston Sturges, 1941

pátek 7. listopadu 2014

  • 17:00 – Kdo zabil medvídka – režie: Joseph Cates, 1965
  • 19:00 – Blesk z čistého nebe – režie: Dennis Hopper, 1980
  • 21:00 – Rituál – režie: Robin Hardy, 1973

sobota 8. listopadu 2014

  • 17:00 – Sir Henry na panství Rawlinson – režie: Steve Roberts,1980
  • 19:00 – Temná záře nad horami – režie: Werner Herzog, 1984
              – Balada o vojáčkovi – režie: Werner Herzog, 1984
  • 21:00 – Bude to nahlas! –režie: Davis Guggenheim, 2008

Foto: VOL 2014

Autoři

Štítky film, Visions of Light, kino, kinematografie, Werner Herzog, Albert Parker, filmový festival, Jimmy Page, Dennis Hopper, The Edge, Jack White, Richard Fleischer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmová přehlídka VISIONS OF LIGHT 2014 startuje ve čtvrtek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.