Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bilanční přehlídku Sklepení zahájila inscenace aktovek od Čechova

Bilanční přehlídku Divadla U stolu nazvanou Sklepení dnes v Brně zahájila nová inscenace jednoaktovek ruského klasika Antona Pavloviče Čechova. Scénické žerty Námluvy a Medvěd nastudoval s trojicí herců režisér Ondřej Elbel. Přehlídka Sklepení skončí za týden v neděli.

Celkem zahrnuje deset představení. Více než polovinu z nich odehraje pořádající Divadlo U stolu.

Dnešní představení tvůrci uvedli jako komedii, které ale nechyběly hořké tóny, jak je to u Čechova typické. Rolí postav, které se ocitají v mezních životních situacích, se zhostili Tereza Chytilová, Miroslav Černý a Cyril Drozda. Divadlo U stolu v rámci festivalu postupně odehraje ještě své inscenace Teď na krk oprátku věší, Šamhorodský proces, Král umírá a Ježíškova košilka. Inscenaci Magor o básníku Ivanu Martinu Jirousovi doplní recitál violoncellisty Josefa Klíče.

Pořádající divadlo pozvalo také hosty. Alfred Strejček se představí v roli odsouzence na smrt v monodramatu Tulák po hvězdách. S Kamilou Moučkovou pak uvede sonety Williama Shakespeara. Hudební doprovod obou inscenací obstará kytarista Štěpán Rak. Na programu přehlídky je ještě představení uznávaných loutkářů Věry Říčařové a Františka Vítka.

Všechny festivalové akce se odehrají na sklepní scéně Domu pánů z Fanalu. Divadlo U stolu vzniklo na konci 80. let minulého století. První premiéru, Průkaz totožnosti na motivy esejů filozofa Josefa Šafaříka, uvedlo kvůli zákazu v bytě v Jaselské ulici. V první půli 90. let hrálo sporadicky, nová etapa v historii divadla se píše od roku 1998, kdy se společně s HaDivadlem a Husou na provázku stalo scénou brněnského Centra experimentálního divadla. Divadlo nemá stálý herecký soubor, spolupracuje ale s výraznými osobnostmi různých scén.

Zdroj: ČTK
Fotowww.divadloustolu.cz

Štítky ČR;divadlo;festival;Brno, divadlo, Anton Pavlovič Čechov, Brno, Divadlo U stolu, Miroslav Černý, Cyril Drozda, William Shakespeare, Josef Klíč, Alfred Strejček, Kamila Moučková, Štěpán Rak, Věra Říčařová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bilanční přehlídku Sklepení zahájila inscenace aktovek od Čechova  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.