Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kino Art Brno se kvůli prodloužení opravy přesune na další místo

Brněnské kino Art se kvůli prodloužení rekonstrukce původních prostor přesune na další místo. Za několik týdnů by se mělo dočasně přestěhovat do galerie Turistického informačního centra města Brna v Radnické ulici. Rekonstrukce kina měla trvat půl roku, kvůli nálezu azbestu se prodlouží na rok a půl. Centrum mělo zajištěno náhradní místo pro kino v klubu Distillery pouze na půlroční období původního plánu trvání rekonstrukce, v září termín skončil.

Cena za půlroční podnájem v klubu Distillery byla 300.000 korun, což kritizoval opoziční zastupitel Roman Onderka (ČSSD). Podal podnět kontrolnímu výboru, který označil cenu za vyšší než obvyklou. Podle něj postupovalo turistické centrum nehospodárně, když nenašlo náhradní prostory v městském majetku. Ředitelka centra Jana Janulíková to odmítá. Podle ní je složité najít vhodné místo pro kino, míní, že kdo se v této oblasti pohybuje, nemůže částku považovat za přehnanou. V galerii v Radnické ulici vznikl kinosál až později přestavbou kanceláří.

Turistické centrum zvažovalo několik lokalit na původní půlroční přesun. Patřila mezi ně bývalá továrna Mosilana, bývalý vojenský areál Lerchova na Kraví hoře nebo Malá Amerika poblíž nádraží. Objevily se však problémy s nízkými stropy pro umístění plátna, případně chyběly sítě, problémy byly se sociálním zařízením nebo s umístěním kavárny. Klub Distillery vyšel podle  Janulíkové nejlépe a přizpůsobil se potřebám kina.

Náklady na rekonstrukci kina Art jsou téměř 16 milionů. Práce zahrnují výměnu dveří a oken, úpravu promítací kabiny, rekonstrukci sociálního zázemí, elektroinstalace a vzduchotechniky. Na tři miliony vyjde likvidace azbestu, na který se přišlo při rekonstrukci. Otevření kina je v plánu kolem léta příštího roku.

V kině Art se dělaly v minulosti dílčí opravy. Dřívější vstup z Botanické ulice nahradil vstup z Cihlářské, vznikla kavárna a malý sál. Téměř před deseti lety se v kině měnily sedačky a před šesti lety se opravovala střecha. Tehdy se kino i digitalizovalo.

Kino Art je posledním kinem, které provozuje město Brno prostřednictvím své příspěvkové organizace. V městském vlastnictví je ještě kino Scala, které bylo modernizováno v letech 2012 až 2013, provozuje ho ale Masarykova univerzita jako nájemník.

Foto TIC Brno | Zdroj ČTK

Štítky kino, rekonstrukce, Brno, turistické centrum, oprava, Roman Onderka, ČSSD, Masarykova univerzita, Scala, azbest, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kino Art Brno se kvůli prodloužení opravy přesune na další místo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.