Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česká televize odvysílá v úterý dokument o Frantovi Kocourkovi

Česká televize odvysílá v úterý ve 21:00 na ČT2 dokument o silákovi Frantovi Kocourkovi, výrazné postavě brněnského kulturního života 60. až 90. let minulého století. Snímek s názvem Král železa a smíchu přinese vzpomínky kolegů a nahlédnutí do světa muže, který byl nejen silák, ale také herec, poetik či tanečník ve folklorním souboru. Jeho jméno je spjaté s Divadlem Na provázku (dnes Husa na provázku).

Režisér Jiří Vondrák zpracoval příběh muže, který byl díky šíři záběru považovaný za renesanční osobnost. „K Frantovi jsem měl velmi osobní vztah. Byl to kamarád, který byl u začátku mojí umělecké kariéry," řekl Vondrák. Podle něj byl Kocourek nesmírně hodný a citlivý člověk a přesně tak ho vylíčil i v dokumentu. Zemřel však mladý, ve 44 letech v roce 1991, na selhání srdce.

Jako člen Divadla Na provázku účinkoval v mnoha představeních a filmech, například v Commedia dell‘arte a Baladě pro banditu. Výrazně je s ním spojen také hantec, který v dokumentu též nechybí.

Franta Kocourek byl známý svojí přátelskou povahou, smyslem pro humor a iniciováním často absurdních historek, na jejichž základě ho část diváků dodnes považuje za fiktivní postavu z vyprávění herce Miroslava Donutila. Toho však s Frantou spojovalo skutečné soukromé i pracovní přátelství, společně byli aktéry mnoha dodnes vzpomínaných happeningů. I proto právě Donutil v dokumentu představuje Kocourka. „Snímek přiblíží Kocourkovu osobnost divákům, kteří ho pamatují, ale i mladší generaci, která jeho fenomén teprve objevuje," uvedl dramaturg brněnského studia ČT Martin Polák.

Zdroj: ČTK

Štítky Franta Kocourek, Česká televize, Divadlo Husa na provázku, ČT2, Miroslav Donutil, Martin Polák, herec, Balada pro banditu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká televize odvysílá v úterý dokument o Frantovi Kocourkovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.