Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nabídka brněnské muzejní noci se i letos rozšíří o nové prostory

Přestože se brněnská muzejní noc letos uskuteční už potřinácté, stále přibývají nové instituce a prostory. K zakládajícím muzeím a galeriím se přidá třeba krajský úřad nebo Česká národní banka s výstavou o dějinách peněz.

Muzejní noc se v Brně koná v sobotu 20. května, kdy 28 kulturních institucí zůstane otevřených do pozdních večerních hodin, mnohde také připraví pro návštěvníky různorodý program. Akce, která v Brně každoročně láká tisíce lidí, patří k připomínkám mezinárodního dne muzeí.

Ústředním tématem pro rok 2017 jsou tragické dějiny 20. století, oznámila mluvčí Moravské galerie Michaela Paučo. Téma se odráží například v možnosti prohlídky káznice na Cejlu, kde byli vězněni i umírali političtí vězni. Dále se k tématu váže výstava v Muzeu romské kultury nebo zážitkový program v Jurkovičově vile, který přiblíží politické i kulturní dění v Brně za první republiky.

Muzejní noc i letos nabídne také možnost prohlédnout si jinak nepřístupné prostory. Krajský úřad Jihomoravského kraje ukáže návštěvníkům reprezentační místnosti, dostanou se až na střechu. Prohlídky připravuje také Filharmonie Brno v Besedním domě.

Jako praktický průvodce brněnskou muzejní nocí poslouží tištěná brožura, v níž lidé najdou mapku s vyznačenými pořádajícími institucemi a jízdní řád speciální autobusové dopravy, která bude opět zdarma. Kompletní informace budou postupně také na webu www.brnenskamuzejninoc.cz.

Na většině míst bude vstupné dobrovolné, některé akce a výstavy jsou zpoplatněné symbolickou částkou, případně s výraznou slevou. Návštěvnost brněnské muzejní noci se v minulých letech pohybovala kolem 100.000 vstupů, vždy v silné závislosti na počasí.

Zdroj: ČTK

Štítky Muzejní noc, výstava, Brno, Česká národní banka, Muzeum romské kultury, První republika, Místodržitelský palác, Besední dům, Cejl, Jurkovičova vila

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nabídka brněnské muzejní noci se i letos rozšíří o nové prostory  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.