Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně začal Velikonoční festival duchovní hudby

V Brně včera začal Velikonoční festival duchovní hudby. V podání ansámblu Capella Cracoviensis zazněly v kostele svatých Janů Matoušovy pašije Johanna Sebastiana Bacha.

O koncert byl mezi posluchači velký zájem, řekla mluvčí Filharmonie Brno Monika Babincová. Tématem letošního ročníku jsou svědkové a svědectví. Festivalové koncerty se uskuteční do 23. dubna v šesti chrámech.

K nejprodávanějším koncertům patří ten závěrečný, tedy Apoštol Pavel. Velký zájem je i o Svědectví svatých v poezii a hudbě Hildegardy z Bingenu a koncert Brány Jeruzaléma," uvedla Babincová. Pořadatelé před festivalem avizovali, že největším lákadlem bude věhlasný belgický soubor Graindelavoix, který je velkou hvězdou evropských festivalů. Jeho známost v tuzemsku se ale zatím příliš nepotvrzuje.

Zájem o koncert Ukřičené lamentace s belgickým sborem je zatím spíše průměrný, lidi je u nás asi tolik neznají," uvedla mluvčí. Soubor putuje po celé Evropě, specializuje se na hudbu pozdní renesance, což je v českém kontextu hudba rudolfinské doby, kterou ovšem interpretuje velmi expresivním, až dramatickým způsobem. Koncert belgického souboru se uskuteční 12. dubna.

Velikonoční festival duchovní hudby v Brně vznikl před 25 lety jako první přehlídka svého druhu v Česku. Dramaturgie vychází z liturgického času. Skladby zařazené na program proto odpovídají duchovnímu významu jednotlivých dnů v křesťanském kalendáři. Rozpočet se pohybuje každý rok kolem 2,5 milionu korun.

Zdroj: ČTK

Štítky festival, Brno, duchovní hudba, koncert, Johann Sebastian Bach, Jan Matouš, Pavel z Tarsu, Filharmonie Brno, Jeruzalém, Bingen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začal Velikonoční festival duchovní hudby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.