Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Husa na provázku má hravou novinku, vystupují v ní bratři Čapkové

Bratři Čapkové ožívají v nové inscenaci divadla Husa na provázku. Jejím autorem a režisérem je Jiří Jelínek, který podobně jako ve své dřívější tvorbě sází na hravý humor srozumitelný dětem, ale podnětný i pro dospělé.

Premiéra je v neděli na sklepní scéně divadla, oznámila mluvčí Husy na provázku Alžběta Nagyová. Inscenace dostala název O pejscích a kočičkách aneb Jak Josef a Karel Čapkovi vařili dort. Jako předlohu divadelníci uvádějí Povídání o pejskovi a kočičce od Josefa Čapka, tyto zvířecí postavy však v představení přímo nevystupují.

Jejich příhody zaznívají z úst malíře Josefa a spisovatele Karla, jejichž bratrský a tvůrčí vztah je dalším tématem inscenace. „Je to hra o stáří i o dětství, ale hlavně o tom, kdy nám je a není dobře. A taky jsem moc chtěl, aby si 'kluci' zahráli a užili si to," uvedl Jelínek. „Kluky" jsou v tomto případě Pavel Zatloukal a Vladimír Hauser, dva zkušení členové hereckého souboru Husy na provázku.

Zatloukal připustil, že hraní pro děti dříve neměl nijak zvlášť rád, ale nová inscenace jej těší. „Text, výprava, všechno je pěkně úměrné Čapkovi. Je to radostná práce a to nebývá samozřejmost," uvedl Zatloukal. Hauser oceňuje hudbu i písničky, a hlavně to, že hra má přesah - děti čeká zábava, své si však najdou i rodiče.

Hudbu složil na Jelínkovy texty Zdeněk Král. Výtvarník scény Matěj Pospíšil pracuje ve svých projekcích s duchem kubistického malířského projevu Josefa Čapka. Další vrstvou představení jsou setkání Čapků s jinými autory literatury pro děti, Eduardem Bassem, Jaroslavem Foglarem a Vladislavem Vančurou.

Zdroj: ČTK

Štítky Divadlo Husa na provázku, Jiří Jelínek, Karel Čapek, Josef Čapek, Pavel Zatloukal, divadlo, Vladimír Hauser, Povídání o pejskovi a kočičce, Vladislav Vančura, Eduard Bass, Jaroslav Foglar, Zdeněk Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Husa na provázku má hravou novinku, vystupují v ní bratři Čapkové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.