Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kino Art se na léto přesouvá do multifunkčního kulturního centra The Distillery

Budovu Kina Art v Cihlářské ulici čeká v letošním roce rozsáhlá rekonstrukce. Kino bude kvůli ní od května do září působit v prostorách bývalého lihovaru v Pekařské ulici, v tzv. sociálním reaktoru The Distillery. Dočasný kinosál poskytne místa pro 60 diváků a veškeré technické zázemí na nejvyšší možné úrovni. Multifunkční kulturní prostor The Distillery nabídne postupně také kavárnu, pražírnu, pekárnu, bikeshop a coworkingový prostor. Otevření Kina Art v The Distillery se plánuje na 17. května.

Přechodné působiště v The Distillery umožní kinu nejen pokračovat v programu, a to včetně premiérových titulů, ale kino bude součástí širšího multifunkčního kulturního prostoru, který postupně nabídne svým návštěvníkům také kavárnu, pražírnu, pekárnu, bikeshop a coworkingový prostor. „Stěhováním vznikne výjimečné místo pro práci, inspirativní setkávání a v neposlední řadě zábavu. Provoz Kina Art se vrátí do své původní budovy na konci září 2017,“ říká Jana Janulíková, ředitelka Turistického informačního centra města Brna, které Kino Art provozuje.

Kino Art bude dramaturgicky pokračovat ve svém programu, který je zaměřen nejen na artové filmy, ale také na kvalitní, chytrý mainstream. Nepřeruší se ani nabídka tematických projekcí a projekcí s hosty. Vstupné zůstane zachováno ve výši 120 korun, studenti a senioři budou mít obvyklou slevu 30 korun. Spolu s kinem se přestěhuje také zavedená Galerie Art, která je výjimečná právě svým napojením na kino a kinosál. 

„Zvažovali jsme i jiné lokality. Distillery nám však nabídla nejen prostor, který se dá dobře transformovat na kinosál, ale také do určité míry již funkční zázemí. Vynikající je poloha v centru města a dostupnost MHD. Na letní posezení po filmovém zážitku je místní dvůr úplně ideální. Současně máme dobrý pocit z toho, že naše akce fakticky pomůže zafinancovat a uvést do plného provozu podle nás jeden z nejzajímavějších rozvíjejících se projektů v Brně,“ okomentoval výběr místa vedoucí Kina Art Milan Šimánek.

Otevření Kina Art na novém působišti se připravuje na 17. května. Návštěvníci se mohou těšit na občerstvení, hudební produkci a představení kinosálu. Kromě slavnostního otevření připravují společně týmy Kina Art a Distillery také program pro Brněnskou muzejní noc, která se koná již 20. května. V plánu jsou také koncerty a vernisáže a zapojení v rámci Dnů architektury a Brno Design Days.

Koncept sociálního reaktoru vznikl v architektonickém studiu KOGAA, které jej již od roku 2015 realizuje v areálu Distillery. „Pomocí vhodných rekonstrukcí a kombinací nových funkcí nacházíme současné využití pro původně chátrajících prostor a vytváříme tak zázemí pro nové formy podnikání a pracovního setkávání,“ vysvětluje Viktor Odstrčilík, spoluzakladatel studia KOGAA. Kromě dalšího rozšíření coworkingových prostor, by se letos v areálu měl otevřít např. obchod Tokyobike, jedná se o první pobočku v Brně a druhou v České republice.

Distillery funguje od loňského května a jsem rád, že se nám za rok povedlo uspořádat spoustu akcí, přivézt trvalé využití do daných prostor formou sdílených kanceláří, a také se posunout do další fáze, která ukáže širší možnosti a uplatnění konceptu sociálního reaktoru," dodal Odstrčilík.

Budova kina v Cihlářské ulici projde rozsáhlou rekonstrukcí

Během rekonstrukce, která proběhne v režii města Brna, bude zcela vyměněn plášť budovy, vybudován bezbariérový přístup, rekonstrukcí projdou místnosti se sociálním zařízením a dílčími úpravami také interiér kina. „Dojde například k rozšíření vestibulu, který v současné době již není kapacitně dostačující - především během festivalů," vysvětluje Jana Janulíková, ředitelka Turistického informačního centra města Brna, které Kino Art provozuje.

Rekonstrukce kina byla plánována již minulý rok, zkomplikoval ji však nález azbestu v obložení budovy. Kvůli tomuto nálezu bylo nutné rozšířit vypsané výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce o požadavek na likvidaci azbestu. Azbest v konstrukci budovy nepředstavuje při běžném provozu žádné riziko. Rizikovým se stává pouze při manipulaci. Proto bude demontáž obložení budovy v Cihlářské ulici probíhat až po naprostém uzavření daného místa. „Rekonstrukce bude stát 16 miliónů korun a hradí ji magistrát města Brna. Dva miliony na zateplení pokryjí evropské dotace,“ doplňuje Janulíková.

Kino Art se vrátí do své původní budovy na konci září 2017. V termínu 11. – 14. října se tam uskuteční 58. ročník mezinárodního festivalu krátkých filmů Brněnská 16. Festivalový provoz naplno otestuje nové uspořádání foyer, kde vznikne větší prostor pro pokladnu, bookstore a stánky.

Tisková zpráva

Štítky kino, rekonstrukce, Brno, kulturní dům, kavárna, Kino Art, Muzejní noc, léto, pekárna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kino Art se na léto přesouvá do multifunkčního kulturního centra The Distillery  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.