Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Špilas se vrátí nedělní promenády

Obléct si nejlepší šaty, vzít paraple nebo hůlku, sejít se s přáteli a vyrazit na promenádu užít si příjemný volný den. Takové bývaly neděle našich předků. Tento starý zvyk a především atmosféru slavných brněnských promenád teď připomene výstava Nedělní korzo na hradě Špilberku.

 

Muzeum města Brna tam představí dobové potřeby od vycházkových holí po módní doplňky, ale i historické fotografie míst oblíbených procházek. Výstava přiblíží brněnská korza od 23. února do 21. května.

Kdo vyrazí na výstavu na Špilberk, přenese se takřka v čase a ocitne se přímo na promenádě. Brněnská korza uvidí na velkoformátových fotografiích i filmových záběrech, uslyší dobovou promenádní hudbu a k některým exponátům si dokonce přivoní. Návštěvníci si na výstavě prohlédnou několik desítek předmětů osobní potřeby. Najdou mezi nimi vše, co dámy i gentlemani potřebovali s sebou na korzo: např. rukavice, vějíře, brože a taštičky nebo hůlky, klobouky, dýmky, tabatěrky a mnoho dalšího.

Výstava Nedělní korzo zachycuje období od konce 18. století, kdy v Brně vznikly Lužánky jako první park v Českých zemích, přes zlatou éru korzování za Rakouska-Uherska a první republiky až po dnešní dny. Atmosféra korz se totiž do města vrací. „Lidé se často scházejí na místech někdejších slavných promenád, jako jsou Denisovy sady, Lužánky nebo Jakubské náměstí,“ říká kurátor výstavy Pavel Košťál. Promenád ale bylo mnohem víc: chodilo se třeba do parku pod Špilberkem nebo na Koliště.

Tento park ale vypadal jinak. „Byla to oáza klidu se spoustou soch, stánků s občerstvením nebo altány s hudbou. Korzující si oblíbili hlavně Wawrovu kašnu, u níž byly na řetízcích připevněné kalíšky na vodu. Kašna navíc stála kousek od místa, které dnes opět ožívá – u fontány před Janáčkovým divadlem,“ vypráví Pavel Košťál. Zmíněné kalíšky návštěvníci taktéž uvidí, stejně jako velkou kresbu kašny.

Část expozice patří vycházkovým holím. Celkem 61 historických holí zapůjčil Šimon Ryšavý, který je sbírá už třicet let. Doplní je i další výjimečné hůlky, např. hůlka ze sady, kterou v roce 2007 vytvořil Aleš Svoboda jako dar města Brna skupině The Rolling Stones, která zde tehdy vystupovala, nebo hůlka, o kterou se opíral seriálový doktor House. Ostatně, vycházkové hole dnes znovu získávají na oblibě. V Brně se dokonce otevřel jediný český obchod zaměřený na prodej holí. I ty současné výstavu doplňují.

Výstava představí i fenomén z konce 19. století: turistiku. Brňané se tehdy začali vydávat na výlety do blízkého okolí, třeba do Moravského krasu. Vycházky často zakončovali v hostincích a cukrárnách. K vidění je na výstavě vycházková obuv a oblečení, ale i kovoví předchůdci turistických známek. Na neděli čekat nemusíte, pojďte se projít na Špilberk!

Tisková zpráva

Štítky výstava, Špilberk, Brno, Pavel Košťál, hrad, Muzeum města Brna, Aleš Svoboda, Šimon Ryšavý, The Rolling Stones, Lužánky, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Špilas se vrátí nedělní promenády  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.