Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Městské divadlo chystá Steinbeckovo drama O myších a lidech

Jako příběh o naději, lásce a přátelství navzdory tvrdosti života vidí brněnští divadelníci slavné drama O myších a lidech. Hru Johna Steinbecka připravuje v Městském divadle režisér Petr Gazdík. Aktuálnost sociálních aspektů hry podle divadelníků dávno pominula, síla její výpovědi nikoliv. Premiéra bude 18. února.

"Na první pohled se hra zdá drsná, smutná, hodně bezvýchodná, ale poté zjistíte, že tam není jediná postava, která by to vzdala, a že celý ten příběh má v sobě velkou naději," řekl režisér Gazdík.

Americký spisovatel napsal příběh o nesourodé dvojici putujících zemědělských dělníků v roce 1937 na základě vlastních zkušeností a znalostí kalifornských rančů. Na textu je to prý patrné. "Steinbeck je nejsilnější vždy v tom, co sám zažil," uvedl dramaturg Jiří Záviš.

Hrdiny inscenace jsou slaboduchý hromotluk Lennie v podání Jakuba Uličníka a jeho ochránce George ztvárněný Ondřejem Studénkou. Přicházejí pracovat na ranč v Kalifornii. Za vydělané peníze si chtějí pořídit vlastní hospodářství. Georgeova snaha uchránit Lennieho před zlem okolního světa se však ukáže jako marná.

Lennie, který si kvůli mentálnímu postižení není vědom své obrovské síly, rád hladí hebké věci. Záliba ústí v tragédii, kterou předznamenává silákovo smrtící laskání myší a štěněte. Nakonec Lennie nechtě zlomí vaz mladé ženě, jež se mu plná obdivu k jeho síle pokouší přiblížit.

Drama O myších a lidech mělo hned po premiéře velký divácký i kritický ohlas. Dostalo dvě filmové verze. V Brně se na profesionálním jevišti dílo hrálo poprvé - a zatím naposledy - v roce 1945.

Zdroj: ČTK
 

Štítky John Steinbeck, myš, Petr Gazdík, divadelní herec, Jakub Uličník, Kalifornie, režisér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městské divadlo chystá Steinbeckovo drama O myších a lidech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.