Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V bývalé pitevně brněnské lékařské fakulty vznikla umělecká galerie

V místech, kde brněnští medici dříve při pitvách získávali anatomické znalosti, dostává nyní prostor výtvarné umění. Galerie otevřená tento týden dostala název Pitevna. Lidé ji najdou v suterénu lékařské fakulty na Komenského náměstí. První vystavující je přední tuzemská umělkyně Milena Dopitová.

"Výstavní prostor se otvírá po asi dva roky trvající rekonstrukci navazující na přestavbu univerzitního střediska Teiresiás, které v budově také sídlí. Díky stavebním úpravám, nové podlaze a instalaci kvalitního galerijního osvětlení teď máme k dispozici špičkové výstavní prostory," uvedl Petr Kamenický z Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, jež má na starost program v nové galerii.

Dopitová patří k předním českým umělkyním. Na scénu vstoupila počátkem 90. let a patřila k výtvarníkům, kteří se oprostili od tradičního malířského a sochařského projevu. Vytváří instalace, objekty, videa i fotografie. Zabývá se tematikou ženství, identity a každodennosti. Výstava v Pitevně dostala název Jednou tišeji, jindy hlasitěji. Je přístupná každý pracovní den od 12:00 do 18:00, a to až do 16. prosince.

Pitevna není prvním výstavním prostorem v univerzitních budovách. Na pedagogické fakultě na Poříčí sídlí také Galerie Černá linka, kde své práce ukazují studenti. Fakulta má ještě Galerii RUV a spolupracuje s dalšími vystavovateli, aktuálně zejména s brněnskou Strom Art Gallery.

Zdroj: ČTK
 

Štítky galerie, Milena Dopitová, Masarykova univerzita, Nová galerie, lékařská fakulta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bývalé pitevně brněnské lékařské fakulty vznikla umělecká galerie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.