Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Egon Schiele, Toni Erdmann či Anne Franková – příští týden ovládne Brno DAS FILMFEST

 Nejslavnější deník na světě – deník Anne Frankové, drama o muži, kterému chybělo jen pár minut, aby úspěšně provedl atentát na Adolfa Hitlera, festivalový hit Toni Erdmann či příběh provokativního malíře Egona Schieleho, jehož dílo dodnes inspiruje celý svět: festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST připravil pro brněnské filmové publikum vybranou ochutnávku toho nejzajímavějšího z aktuální filmové produkce Německa, Rakouska a Švýcarska.

Na všechny filmové fajnšmekry čeká i jedna skutečná lahůdka - klasika horského filmu z roku 1929 v hlavní roli s pozdější prominentní Hitlerovou režisérkou Leni Riefenstahlovou. Dechberoucí horolezeckou tragédii o osudové lásce a lidském hrdinství BÍLÉ PEKLO PIZ PALÜ doprovodí 1. listopadu v kině Art živá hudba v provedení kapely Ufajr.

Slavnostní zahájení v pondělí 31. října v kině Art bude patřit snímku EGON SCHIELE a projekce se osobně zúčastní i režisér Dieter Berner a autorka knižní předlohy a spoluautorka scénáře Hilde Berger. Diváci se dále můžou těšit na komedii TO NÁS TEDA DOSTALO o tom, jaké problémy přináší plánované rodičovství třem spřáteleným městským párům – jedná se o jedno z překvapení festivalu, které bylo už pražským publikem přijato velmi pozitivně.

Za pozornost stojí také nejnovější filmové zpracování asi nejslavnějšího deníku na světě – DENÍK ANNE FRANKOVÉ, temný thriller ODVRÁCENÁ STRANA MĚSÍCE v hlavní roli se známým německým hercem Moritzem Bleibtreuem či historický snímek z prostředí dětské léčebny natočený na základě skutečného příběhu MLHA V SRPNU, ve kterém ředitele léčebny ztvárnil vynikající Sebastian Koch.

Na skutečných událostech je založený film STÁT VS. FRITZ BAUER vyprávějící strhující příběh muže, který svým nasazením změnil moderní německé dějiny. Skutečná událost inspirovala i film o muži, který v roce 1939 málem úspěšně provedl atentát na Adolfa Hitlera: ELSER – MOHL ZMĚNIT SVĚT. Ve snímku CESTA S TÁTOU utíkají dva bratři vezoucí nemocného otce na operaci z Rumunska do Německa mimo jiné před vojsky Varšavské smlouvy, se kterými se setkají při průjezdu Československem.

Dramaturgie cílí i na aktuální témata. ZIMA PO JARU je temným thrillerem o životě uprchlíků v Berlíně a hlavní hrdinka snímku VLAŠTOVKA se naopak vydává pátrat po svých kořenech zpět do iráckého Kurdistánu, odkud její otec kdysi uprchnul. Letošní program představí i mladé tvůrce, jejichž snímky často zachycují „malé“ příběhy vycházející ze všedních situací, aby se poté staly oním velkým kinem.

Program tak mimo jiné nabídne debut TLUSTÝ HOLKY „zázračného dítěte německého filmu“ Axela Ranische, který v současnosti točí např. pro známou sérii Tatort/Místo činu, a který byl realizován za neuvěřitelných 517 Euro. V programu se nachází i nejnovější Ranischův snímek ALKI ALKI nebo bláznivá berlínská komedie Timo Jacobse MAKEJ, KOVBOJI!

Již nedílnou součástí programu je blok krátkých filmů SHORTS, který představí snímky nominované nebo oceněné v rámci Německé ceny pro krátký film.  

Vstupenky na festivalové snímky jsou v prodeji ve festivalových kinech. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků bude opatřena i anglickými titulky. Festival tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice. Informace naleznete na www.dasfilmfest.cz.

Tisková zpráva

Štítky Anne Franková, Egon Schiele, film, kino, Adolf Hitler, Brno, Německo, Švýcarsko, Rakousko, festival, malíř, Dieter Berner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Egon Schiele, Toni Erdmann či Anne Franková – příští týden ovládne Brno DAS FILMFEST  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.