Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Školáci z brněnské školy v Rozmarýnově ulici získali truhlici markraběte Jošta

Markrabě Jošt a Brno. Od loňského podzimu v Brně jedno z hlavních témat. A zatímco dospělí se baví uměním, nebo spíše na úkor umění, děti se o tomto velmi schopném muži, který byl obratným politikem, ctižádostivě toužil po větší moci i majetku a citelně zasahoval i do záležitostí českého království, dozvěděly něco více díky naší speciální hře pro školní skupiny.

Hlavní cenu – truhlici markraběte Jošta plnou dárků a sladkostí – pak dnes, v úterý 28. června 2016, získali školáci ze Soukromé mateřské školy a základní školy v Rozmarýnově ulici v brněnském Jundrově. Předal jim ji sám markrabě Jošt – průvodce Turistického informačního centra Zdeněk Galandr, který oblékl kostým z období vlády Lucemburků, Karla IV. a markraběte Jošta.

Hra a prohlídky začaly 11. dubna. O truhlici markraběte Jošta bojovalo více než sto školáků. Program hry vždy začínal u jeho jezdecké sochy na Moravském náměstí. Žáci spolu s průvodcem podnikli výpravu po stopách moravských Lucemburků, seznámili se s nejvýznamnějšími představiteli tohoto rodu, dozvěděli se, co měli společného se samotným Karlem IV. a především získali představu o tom, jak Brno a vůbec život v něm ve 14. století vypadaly. Druhá polovina programu se odehrála v Mincmistrovském sklepě, kde se žáci dozvěděli tajemství mincovnictví za dob Lucemburků.

Během celé hry plnily děti úkoly, aby získaly tři klíče a dostaly se tak k zasloužené odměně!

Turistické informační centrum města Brna pořádá prohlídky města s průvodcem pro školní skupiny po celý rok. Každý rok pořádá i speciální hry pro školáky. „Letos jsme však poprvé uspořádali hru, jejímž tématem byli moravští Lucemburkové a připomněli tak i 700. výročí narození Karla IV.,“ doplňuje ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Tisková zpráva

Štítky Jošt Moravský, Brno, Lucemburkové, Karel IV. Lucemburský, České království, průvodce, turistické centrum, Jundrov, Moravské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci z brněnské školy v Rozmarýnově ulici získali truhlici markraběte Jošta  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.