Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na fotbalovém stadionu za Lužánkami se poprvé bude hrát divadlo

50. repríza představení nezávislého brněnského divadla II. pád se rozrostla ve festival Zpátky na stadec. Cílem projektu je koncentrovat na legendárním fotbalovém stadionu za Lužánkami Brňáky různých společenských vrstev a věkových kategorií a společně tak vytvořit hru na Brno. Bezhlavě!

Umělci přesvědčili ke spoluúčasti brněnské firmy, instituce a osobnosti, do kterých se ve své inscenaci satiricky trefují. Záštitu nad akcí převzali primátor města Brna Petr Vokřál, jeho náměstek Matěj Hollan, senátor Zdeněk Papoušek, starostka městské části Brno-Královo Pole Karin Karasová a fotbalová legenda Petr Švancara. A možná přijde i brněnský výpravčí.

Na jeden z úvodních obrazů představení Brno bezhlavě! bude odkazovat autobus Žlutý, který vjede v neděli 5. června 2016 na brněnský fotbalový stadion za Lužánkami a bude určen pro fanoušky divadla II. pád. Samozřejmostí Žlutého bude wifi, k dostání bude sušené maso a teplý nápoj. (Organizátoři předem prosí návštěvníky, aby nemačkali kelímky ani do nich nic nevkládali.)

Návštěvníci, tentokrát s jízdenkou v ruce, vstoupí na fotbalový stadion ve 13 h. Budou tu už na ně čekat stánky s občerstvením, trávník poskytne dostatek prostoru pro deku i petangue - prostě ideální podmínky po piknik jako Brno. Fotbalové tribuny také nabídnou možnost odpočívat mezi uměním v rámci netradiční tribunové výstavy Galerie II. pád či užít si performance Václava Stratila (pokud přijde). Módychtiví mohou doplnit šatník či doplňky u prodejců nezávislé módy z Factory Fashion Marketu.

Nedělní odpoledne je zároveň ideální příležitostí k oslavě dne dětí - děti do 15 let mají vstup na akci zdarma a žádné neodejde bez dárku. Čeká je klaun Čiko, kouzelník Vespe a dětská zóna TV Minimax, kde je uvítá ve fotokoutku prasátko Peppa. Každý návštěvník si bude moci vyzvednout své IDSko (čili prášek proti brněnské depresi) u stánku DPMB, a.s., kde se dozví i o novinkách v brněnské dopravě. Je pamatováno i na domácí mazlíčky. Jejich majitelé si je mohou nechat vyšetřit veterinářem kliniky Animed a výtěžek z dobrovolných příspěvků poputuje Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek.

Ve sportovní části odpoledne uvidíte nevídané (exhibice nevidomých fotbalistů Avoy MU Brno). Příležitost zahrát si kopanou na proslulém stadiónu může využít kdokoliv, stačí se zaregistrovat se svým týmem na webu zpatkynastadec.cz. Hraje se o hlavu a sud Barona Trencka a účast již přislíbili zástupci novinářské obce, divadla II. pád, Student Agency, DPMB a Starobrna.

Festival bude završen představením Brno bezhlavě!, které satirickou formou odhaluje brněnská témata a za téměř pět let se pro některé fanoušky stalo již legendárním. Padesátá - slavnostní - repríza určitě není určena jen těm, co představení ještě neviděli, ale i skalním fanouškům divadla (ano, tentokrát to zase bude trochu jiné než minule) a taky samotným protagonistům. Protože co lepšího může být než hrát pro plné tribuny.

Vašek Dvořák, jeden z organizátorů akce a herců divadla II. pád, k tomu dodává:

,,Baví mě, že akci nezávislého divadla, jejíž myšlenka vznikla v našem divadelním sklepě, řekněme odspodu, nakonec podpoří i ti nahoře. Záštitu dokonce přislíbil primátor města Brna. Baví mě, jak se jako na sněhovou kouli nabalují další účastníci a další nápady. Naším cílem je užít si odpoledne s lidma. Chceme stadion využít na maximum, využít jeho otevřenosti pro veřejnost. A taky důstojně oslavit 50. reprízu naší inscenace a současně i blížící se páté narozeniny jednoho bezvýznámného brněnského divadla. Bude to sranda a půjdeme do toho bezhlavě! Přijměte to!"

Celým festivalem bude provázet stand-up komik Radek Petráš. Program se neustále rozšiřuje, aktuální verzi je možno najít na webu akce.

Základní cena jízdenky-vstupenky je 100 Kč. Lístky je možno zakoupit v předprodeji (Student Agency v Domě Pánů z Lipé, Lovemusic, Indies, Wolfmusic, Kudrna), vysoutěžit na facebookových stránkách události či pořídit na stránkách www.hithit.com, navíc i s nějakým dárkem nebo zážitkem. Návštěvníci zakoupením vstupenky na festival podpoří spolek Věříme Zbrojovce, a tím výstavbu nového sportoviště na místě stávajícího stadionu za Lužánkami. Dále přispějí na Nadační fond dětské onkologie Krtek.

Tento festival je jedinečnou příležitostí, kdy se Brňáci z různých oblastí kulturního, sportovního a společenského života mohou neformálně potkat a bezhlavě prožít Brno.

Tisková zpráva

Štítky divadlo, fotbalový stadion, FC Zbrojovka Brno, Lužánky, festival, Dopravní podnik města Brna, Matěj Hollan, Petr Vokřál, Zdeněk Papoušek, Petr Švancara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na fotbalovém stadionu za Lužánkami se poprvé bude hrát divadlo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.