Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Národní divadlo Brno se postavilo proti nacionalismu. Hraje díla uprchlíků z celého světa

Na historické budově Mahenova divadla, stojící v centru Brna, dnes zavlála vlajka s nápisem: Hrajeme díla uprchlíků z celého světa, těch z minulosti i těch současných.

Divadelníci se tímto komentářem vyslovili v rámci druhého dílu projektu Migrování, který v činohře Národního divadla Brno probíhá formou festivalu ve dnech 28.-29. dubna.  Tento festival s podtitulem Modré plachty Brna se pokouší přispět k racionalizaci rozbouřené diskuze nad fenoménem migrace a rozšířit ji o nové úhly pohledu.

Právě jako divadlo, které nese v názvu slovo „národní“, považujeme za nutné vymezit se proti vlně hysterického nacionalismu a proti manipulativnímu a populistickému zneužívání tohoto pojmu, jehož vzestup v české společnosti pociťujeme. Za 132 sezon, které má činohra Národního divadla Brno za sebou, uvedla řadu děl umělců – uprchlíků. Dokazuje to, že vlivy odjinud nemusí být zhoubné - naopak dovedou významně obohatit to, co romanticky nazýváme národní kulturou. Tuto skutečnost je třeba neustále připomínat,“ uvedl dramaturg činohry NdB Martin Sládeček.

Jedním z vrcholů festivalu je páteční odpolední diskuze s názvem Národ sobje, která se pokusí kriticky nahlédnout český nacijonalismus, patryotismus a vlaztenectví. Diskutovat budou politolog a novinář Ondřej Slačálek, sociolog a publicista Pavel Šplíchal, socioložka a ředitelka iniciativy Pomáháme lidem na útěku Zuzana Lenhartová, filosof a publicista Lukáš Likavčan a překladatel a pedagog Wolfgang Spitzbardt. Moderovat bude lidskoprávní a kulturní aktivistka Barbora Antonová.

Program Migrování II vyvrcholí v premiéře inscenace Otvírání studánek Alfréda Radoka podle původní hry Martina Sládečka v režii předního českého divadelního tvůrce J. A. Pitínského. Název festivalu se odkazuje právě na Radokovu nikdy neuskutečněnou koncepci lidskoprávního festivalu Modré plachty Göteborgu, který hodlal realizovat během svého exilu ve Švédsku.

Tisková zpráva

Štítky uprchlík, festival, Národní divadlo Brno, Brno, divadlo, Alfréd Radok, Ondřej Slačálek, Jan Antonín Pitínský, Barbora Antonová, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Mašek

Jen dotaz - taky ti divadelničtí uprchlíci metali na policisty kameny a občas někde vystříleli lokál či odpálili nádraží? Dík.

Středa, 4. května 2016, 07:08Odpovědět

Národní divadlo Brno se postavilo proti nacionalismu. Hraje díla uprchlíků z celého světa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.