Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Svíticí obrazy, abstrakce i sdělnost. Prague Stuckists vystavují na Špilberku

Svíticí barvy, abstrakce i lidské postavy. Moderní umění nemusí být pouze konceptuální (a těžko pochopitelné). K technikám klasické malby se vrací aktuální výtvarný směr stuckismus. Jeho čeští zástupci ze skupiny Prague Stuckists už stihli vystavovat v Londýně, v USA nebo v Německu.

Teď je čeká vůbec první ucelená výstava ve velkém muzeu nejen v Česku, ale i mimo Velkou Británii. Pro Muzeum města Brna je velkou ctí představit na Špilberku veřejnosti šestici výtvarníků světové úrovně. 

Každý ze stuckistů má svůj vlastní, specifický styl a projev. Jeden tíhne k figurální malbě, jiný k dynamické abstrakci. Společným znakem všech stuckistů je jakási revolta proti přílišnému konceptualismu v současném umění. Výtvarnou skupinu Prague Stuckists založil v roce 2004 Robert Janás jako první pobočku původně britského hnutí za někdejší železnou oponou. „Prague Stuckists se soustředí na klasickou malbu, která osloví řadu diváků i v době, kdy si lidé moderní umění spíše spojí s židlí nebo vysavačem umístěným do galerie,“ říká s nadsázkou Robert Janás.

K vidění budou na Špilberku jeho fotografie a především tři desítky obrazů od Igora Grimmicha, Lukáše Orlity, Marka Slavíka, Jana Spěváčka a Tomáše Speváka. Jsou na nich abstraktní výjevy plné kontrastů i křiklavých barev, ale třeba také chirurgové nebo mniši pozorující technaře. Grimmich používá fosforeskující barvy – jeho obrazy lidé najdou v zatemnělé místnosti speciálně nasvícené UV zářivkami. Slavík a Spevák zase nedávno vystavovali na veletrhu umění v Los Angeles. Jejich díla tak porovnají američtí i čeští diváci.

I když se skupina jmenuje Pražští stuckisté, jsou mezi šesti členy tři Brňané a čtvrtý člen studoval na brněnské FAVU. Prague Stuckists byli už od začátku koncipováni jako sdružení brněnských a pražských umělců, které mělo v Londýně ukázat, že v České republice existují dvě hlavní umělecká centra,“ vysvětluje Janás.

Sám je členem skupiny, přestože jako fotograf. Je také kurátorem výstavy. V roce 2010 vydal v Londýně publikaci Stuckism International, která je ve Velké Británii vnímána jako klíčová kniha o tomto hnutí. Stuckismus vznikl v Londýně v roce 1999 a rozšířil se do 50 poboček po celém světě. Po výstavě The Stuckists Punk Victorian v National Museum v Liverpoolu v roce 2004 je výstava v Brně teprve druhou stuckistickou výstavou ve velkém muzeu – a první mimo Velkou Británii. K výstavě vychází katalog, v němž je mimo jiné esej „Co zbylo ze stuckismu?“ Robert Janás v eseji uvádí na pravou míru mýty a fabulace, které v Česku o stuckismu vznikly.

Prague Stuckists: od 18. února do 1. května v 2. patře západního křídla hradu Špilberku.

Doprovodný program:

17. března – komentovaná prohlídka s částí autorů

5. dubna – komentovaná prohlídka s fotografem Robertem Janásem, povídání o brněnských zákoutích

12. dubna – komentovaná prohlídka s částí autorů

Tisková zpráva

Štítky abstrakce, výstava, Špilberk, Londýn, muzeum, Robert Janás, USA, Německo, Velká Británie, Česko, moderní umění, Muzeum města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svíticí obrazy, abstrakce i sdělnost. Prague Stuckists vystavují na Špilberku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.