Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně na podzim zahraje slavný bigband Counta Basieho

Na mezinárodní přehlídce Moravia Music Fest letos zahraje slavný bigband Counta Basieho, který se pyšní osmdesátiletou tradicí a mnoha cenami Grammy. BigBand vystupuje pod názvem The Legendary Count Basie Orchestra a stále v něm účinkují někteří hudebníci, které angažoval skladatel, kapelník a pianista Basie.

Autor řady jazzových standardů zemřel v roce 1984. Orchestr vystoupí 11. listopadu v Sono Centru, oznámili pořadatelé novinářům.

Moravia Music Fest je dvojměsíční přehlídka jazzu a blízkých žánrů, která letos vstoupí do svého osmého ročníku. Její stálou základnou je klub Metro, větší koncerty hostí Sono Centrum. Festival zahájí 2. října soubor Electro Deluxe - šest francouzských instrumentalistů a americký zpěvák James Copley. Českou a slovenskou scénu reprezentuje trio bubeníka Otty Hejnice s pianistou Ondrejem Krajňákem a kontrabasistou Josefem Fečem.

Rezidenčním orchestrem přehlídky je brněnský B-Side Band, který dlouhodobě spolupracuje se zpěvákem Vojtěchem Dykem. Dvěma společnými festivalovými koncerty se v listopadu na více než rok rozloučí s posluchači. Důvodem je příprava scénického provedení legendární a kdysi kontroverzně přijaté Mše Leonarda Bernsteina.

Moravia Music Fest už podle pořadatelů snese mezinárodní srovnání. Loni nabídl ucelenou dramaturgii zaměřenou na velké jazzové hlasy. Zazpívaly například vokální soubory The King's Singers, New York Voices a Take 6.

"V roce letošním jsme se rozhodli jít opět trochu bigbandovou cestou a nabídnout tak brněnskému, potažmo jihomoravskému, publiku srovnání elitních hvězd, které září na světovém hudebním poli po několik desetiletí, a současných trháků evropské jazz-funkové scény," uvedl k letošní dramaturgii ředitel přehlídky Josef Buchta.

Zdroj: ČTK

Štítky Count Basie, Brno, Grammy Award, James Copley, Vojtěch Dyk, Metro, Leonard Bernstein, B-Side Band, Josef Buchta, Sono Centrum, koncert, Take 6

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně na podzim zahraje slavný bigband Counta Basieho  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.