Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Večer pro Nocleženky bude nabitý kulturou, výtěžek pomůže lidem bez domova

Podle odhadů žije v Česku zhruba 30 tisíc lidí bez střechy nad hlavou, kterým jde v zimě o život. Jedním ze způsobů, jak pomáhat, je i možnost zakoupení Nocleženky, díky které se lidé bez střechy nad hlavou dostanou k teplé posteli, potravinám a potřebám k osobní hygieně. Prožít zábavný večer v kavárně Blax Box Cafe a pomoci lidem bez domova můžete i vy dnes od sedmi hodin, kdy se na Kounicově ulici uskuteční Večer pro Nocleženky.

Večerní teploty se stále více snižují k nule a přes den rtuť také nestoupá příliš vysoko. Ve větších městech jako je Brno se však bohužel stále častěji můžeme setkávat s lidmi bez domova, kteří tento problém pociťují nejvíce. 

Lidé bez střechy nad hlavou zažívají v zimě nepříjemné situace a ve větších mrazech jim jde až o život. Tento problém však může částečně vyřešit alespoň dočasné ubytování. Armáda spásy proto zařídila na portálu Darujme.cz možnost zakoupení takzvané Nocleženky, a její popularita nejen v Jihomoravském kraji stále roste. 

Nocleženka je poukázka, kterou lze zakoupit v minimální hodnotě 100 korun, a která lidem v nouzi pomůže najít dočasné ubytování v noclehárně Armády spásy. Kromě přespání má člověk bez domova v rámci noclehu zajištěnu i polévku s pečivem, teplý nápoj a mimo jiné má možnost se osprchovat a provést osobní hygienu.

Kulturní večer pomůže potřebným

Právě dnes se v kavárně Black Box Cafe na Kounicové koná již třetí ročník charitativní akce na podporu lidí bez domova s názvem Večer pro Nocleženky. Organizátorem této akce je spisovatel a improvizátor Richard Skolek, který vede skupinu Střídavá péče. Ta pravidelně pořádá imrpovizovaná divadelní představení. Tato skupina je na české scéně unikátem - jednak pořádá představení po celé republice, jednak polovinu z výtěžku z každého večera dává na dobročinné účely. Za dva roky existence tak na charitu vybrala téměř padesát tisíc korun. 

Jezdíme po celé republice a vybíráme si vždy nějakou místní organizaci, především ze sociálního sektoru. Jednou za rok uspořádáme tuto speciální akci, kde je kromě nás i spousta dalších umělců, a ze které jde celý výtěžek právě na Nocleženky.“ říká organizátor akce spisovatel Richard Skolek. 

Těšit se můžete na představení, autorské čtení, koncerty i rap

Dnešní událost, která začne v sedm hodin, nabídne krom improvizovaného představení také koncert kapely Vocal Overdose - The Original Barbershop Quartet nebo hudební vystoupení Toma Oaklanda. Těšit se můžete i na rap poetry nebo autorská čtení spisovatelů Richarda Skolka a Veroniky Freyové. Vstupné na událost je dobrovolné a nabídka nápojů i pochutin je rozmanitá a nabitá stejně jako program večera. Na posledním Večeru pro Nocleženky se podařilo vybrat 2 485 korun, které lidem bez domova pomohou přežít zimu. 

V prostorách kavárny najdete i sdílenou lednici a knihovnu, kam můžete nosit své přebytky právě na charitativní účely, lednice i knihovna funguje i pro běžnou veřejnost. 

Autoři | Foto Tadeáš Stanovský

Štítky bezdomovectví, Brno, Večer pro Nocleženky, Nocleženka, Black box Cafe, Improshow, bezdomovec, kavárna, střecha, představení, kultura, Česko, Armáda spásy, hygiena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Večer pro Nocleženky bude nabitý kulturou, výtěžek pomůže lidem bez domova  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.