Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podzimní pátek třináctého smůlu nepřinese. Ke stoletému výročí se Kino ART téměř po třech letech znovu otevře návštěvníkům

Původní opravy měly trvat pět měsíců. Po dvou a půl letech se kino otevřít snad podaří v září tohoto roku. Kino ART si znovuotevření naplánovalo ke stoletému výročí vzniku.

Kino ART je stále v péči dělníků. Původní pětiměsíční plán na opravy překazilo zjištění azbestu v budově, jehož likvidace kino stála 3tři miliony korun. Jako připomínku řady nešťastných příhod, které se ke kinu během rekonstrukce přilepily, plánuje kino otevřít ikonicky na pátek 13. září. 

Aktuálně se pracuje v malém sále, kde se pokládají obklady. Následně se budou zařizovat prostory pro předprodej, prostory kavárny a dojde také k úpravě ve velkém sále,“ popisuje mluvčí Brna Filip Poňuchálek situaci v kině Brněnskému rozhlasu.

Krom azbestu byla v kině při opravách zjištěna také narušená statika, a tak se předpokládané náklady 16 milionů během prostřídání třech stavebních firem vyšplhaly až na částku 24,2 milionu. 

Kino ART v baru na Pekařské i v prostorách TIC na Radnické ulici

Po dobu původně plánovaných oprav mělo kino přečkat v sociálním reaktoru Distilery na Pekařské ulici, kam se návštěvníci chodili dívat na filmy v rámci letního projektu. Místo návratu na Cihlářskou však byl ART nucen přesunout se do prostor Galerie TIC, kde bude promítat až do léta. Další provizorní promítání můžou diváci očekávat v kulturně atraktivní vile Löw-Beer, kde se 9. dubna uskuteční projekce filmu Eva tropí hlouposti; pro výletní typy filmových nadšenců pak kino uspořádá film na palubě lodi Brněnské přehrady nebo speciální promítání v jeskyních Moravského krasu.

100 let, 100 hodin filmu

Na své si přijdou také fanoušci čar a kouzel. K oslavám stoletého výročí a návratu na Cihlářskou proběhne slavnostní maraton filmů o Harry Potterovi, který se uskuteční ještě v přechodném promítacím sále. Do nově opraveného kina se pak diváci mohou těšit na akci s názvem 100 let - 100 hodin filmů a to v obou sálech zrekonstruovaného kina. Událost proběhne ve dnech 13.–15. 9. a k vidění budou kultovní snímky jako Blade Runner a Smrtonosná past, ale také filmy, které Kino Art vzhledem k rekonstrukci nemohlo promítat.

Když všechno dobře půjde, otevřeme 13. září, ale je to pátek,“ uzavírá Milan Šimánek, vedoucí Kina Art.

Autoři | Foto TIC Brno

Štítky kino, art, opravy, Kino Art, film, oprava, Harry Potter, Brno, Blade Runner, Smrtonosná past

Podzimní pátek třináctého smůlu nepřinese. Ke stoletému výročí se Kino ART téměř po třech letech znovu otevře návštěvníkům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.