Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Strážnici dnes začal mezinárodní folklorní festival, potrvá do neděle

Zahraniční soubory z Indonésie, Maďarska, Mexika, Ruska a Číny zpestří letošní ročník Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici. Začal dnes dopoledne vystoupením hostů z ciziny pro školáky. Potrvá do neděle, nabídne 44 pořadů. V sobotu odpoledne je na programu průvod městem a oblíbená soutěž tanečníků verbuňku

Chcete poznat verbíře, kteří budou ve Strážnici bojovat o titul mistra světa ve verbuňku? Sledujte Folklorní Drbnu

Loni dorazilo do festivalového areálu 33.000 platících diváků, letos pořadatelé očekávají podobnou návštěvnost. Vždy hodně záleží na počasí, krojovaní účastníci se necítí moc dobře v tropických vedrech. Pro nadcházející víkend slibuje předpověď počasí výrazné ochlazení, ovšem s rizikem deště.

„Jsme připravení i na 'mokrou variantu'," uvedl za pořadatele Zdeněk Bobčík. Folklorní festival se letos připojí k oslavám 100. výročí Československa. Při sobotním galavečeru vystoupí vojenský soubor Ondráš se Slovenským lidovým uměleckým kolektivem (SĽUK).

Obě profesionální tělesa patří v zemích bývalého Československa ke špičce umělecké lidové tvorby. Kromě galavečera připomene československé výročí ještě program Síla tradice.

Sleduje proměny lidové kultury a folklorního hnutí na pozadí společenského vývoje. Z českých a moravských národopisných oblastí letos festival několika pořady blíže představí Brněnsko. Folklor je tam překvapivě živý, a to nejen v obcích, ale také v okrajových čtvrtích Brna. Mnohde obnovují kroje, silná je hlavně tradice hodů.

Celkem vystoupí ve Strážnici na 3500 účinkujících z Česka a 300 ze zahraničí. Přesný program najdou zájemci na webových stránkách.

Foto MFF Strážnice | Zdroj ČTK

Štítky Strážnice, festival, folklor, Rusko, Mexiko, Čína, Indonésie, Maďarsko, Československo, SĽUK, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Strážnici dnes začal mezinárodní folklorní festival, potrvá do neděle  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.