Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud dal Přikrylovi podmínku, jako šéf brněnských strážníků asi končí

Krajský soud v Brně ve čtvrtek potvrdil šéfovi brněnských strážníků Jaroslavu Přikrylovi trest patnáct měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky za neoprávněné nakládání s osobními údaji.

Podle spisu se ho dopustil tím, že nechal vytáhnout z informačního systému městské policie podklady ke 119 údajně nestandardně řešeným dopravním přestupkům. Poté je předal státnímu zastupitelství i s osobními daty lidí, kteří přestupky spáchali. Pro Přikryla verdikt zřejmě znamená ochod z funkce ředitele. Po čtvrtečním rozhodnutí není bezúhonný.

Bezúhonnost vyžaduje po strážnících zákon o obecní policii. Vnitřní předpis Městské policie Brno přitom stanoví, že ředitelem může být pouze strážník. Čtvrteční verdikt je pravomocný a Přikryl, který vinu popírá, tak podle zákona není bezúhonný. "Rozhodnutím krajského soudu příběh nekončí," uvedl Přikryl při odchodu z jednací síně.

V nejbližších dnech patrně podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Tím však nezíská čas k tomu, aby mohl do jeho rozhodnutí zůstat ve funkci.

Brněnský primátor Roman Onderka, přímý nadřízený Přikryla, už několikrát řekl, že o kárném potrestání ředitele strážníků může rozhodnout jen v případě, že ve věci padne pravomocný odsuzující verdikt.

Za špatné nakládání s osobními daty z evidence strážníků dostal Přikryl před časem u brněnského městského soudu roční vězení s podmíněným odkladem na osmnáct měsíců. Potrestán byl trestním příkazem, tedy bez procesu. Protože proti tomu podal odpor, trest byl neplatný a muselo se konat čtvrteční jednání.

Přikrylova kauza souvisí s několika dalšími. Vše začalo v září 2012. Tehdy soud rozhodl o pokutě třicet tisíc korun pro někdejšího náměstka ředitele brněnské městské policie Milana Šimona za zahlazení dopravního přestupku své známé. Šimon s verdiktem nesouhlasí. Uvedl, že šlo o komplot, za kterým stojí Přikryl.

Ve svých výpovědích Šimon uvedl skutečnosti, které vedly k prověřování toho, zda brněnští strážníci nezahlazují svým blízkým a známým pokuty za přestupky vydané městskou policií. Následně byl Přikryl obviněn, že také on takto postupoval, a to ve dvou případech. Proces v této kauze se teprve připravuje. Šéf strážníků také v těchto případech tvrdí, že nepochybil.

Při vyšetřování tohoto případu se podle žaloby dopustil pochybení, za které byl ve čtvrtek potrestán. Nechal vytáhnout z informačního systému strážníků přestupky, které byly řešeny původně pokutou a byly změněny na pouhou domluvu. Tím, že předal spisy s osobními daty lidí žalobci, podle státního zastupitelství neoprávněně nakládal s osobními daty lidí.

Přikryl to ale vidí jinak. Podle něj spisy ke 119 přestupkům nepředložil, aby byly použity k jeho obhajobě, tedy k jeho osobnímu prospěchu, ale jako podněty pro další prošetření. S tím se ale brněnský městský a nyní ani krajský soud neztotožnil.

Přikryl působil třiatřicet let jako policista. Byl ředitelem státní policie v Brně a Hodoníně. Hovořilo se o něm i jako o kandidátovi na policejního prezidenta. Ve vedení brněnské městské policie pracuje asi pět let.

Zdroj ČTK

Štítky jaroslav, přikryl, Brno, strážníci, soud, roman, onderka, obecní policie, osobní data, Krajský soud v Brně, Roman Onderka, Městský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud dal Přikrylovi podmínku, jako šéf brněnských strážníků asi končí  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.