Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Šéf brněnských strážníků pravděpodobně porušil zákon

Aktualizováno Státní zastupitelství dnes podalo brněnskému městskému soudu soudu návrh na potrestání ředitele brněnských strážníků Jaroslava Přikryla za to, že podle spisu neoprávněně nakládal s informacemi a osobními údaji z databáze městské policie.

Hrozí mu až pět let vězení, řekl ČTK mluvčí brněnského městského státního zastupitelství Jan Petrásek.

Přikryl by měl čelit obvinění z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle návrhu zastupitelství by kauza měla být řešena ve zkráceném řízení. Zda mu soud vyhoví, se zatím neví.

Kauza souvisí s jiným případem, v němž je Přikryl stíhán za nezákonný postup při vyřizování dopravních přestupků. Některé z nich prý řešil nestandardně, místo pokuty domluvou.

Za toto zahlazování přestupků, tedy konkrétně za zneužití pravomoci úřední osoby, hrozí Přikrylovi zákaz výkonu činnosti nebo až pět let vězení. Ředitel strážníků se již od konce loňského roku připravuje na případný proces. Právě při tom podle státního zástupce pochybil.

K soudu totiž Přikryl zaslal dokumenty městské policie obsahující osobní údaje lidí, jejichž dopravní přestupky v minulosti řešili strážníci nikoli pokutou, ale jen domluvou.

"Tyto údaje získal neoprávněnou lustrací informačního systému Městské policie Brno a učinil tak nikoli v rámci zákonem stanovených práv a povinností obecní policie, ale pouze za účelem své obhajoby v jiném trestním řízení, tedy v soukromé věci," řekl dnes Petrásek zpravodajskému serveru iDnes.cz.

Přikryl vede brněnskou městskou polici od března 2011. V minulosti řídil brněnskou republikovou policii a hovořilo se o něm jako o možném kandidátovi na policejního prezidenta. Z Brna ale odešel, poté co jeho podřízení dělali machinace se statistikami s cílem zlepšit "na papíře" své výsledky. Přikryl v této věci nepochybil. Léta pak řídil policii na Hodonínsku.

Aktualizováno

Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) ponechal Přikryla ve funkci ředitele strážníků i po nedávném obvinění ze zahlazování pokut. ČTK dnes sdělil, že je o nové kauze informován. Počká na to, až bude v jednom či druhém případě vynesen pravomocný rozsudek a teprve pak bude připraven Přikrylovu budoucnost u strážníků řešit.

Primátor je podle svých slov překvapený, že ještě dříve, než mohla být vyřešena jedna kauza týkající se Přikryla, objevila se náhle další. "Připomíná mi to kauzu bývalého policejního prezidenta (Petra Lessyho), který byl ve zkráceném řízení do měsíce odsouzen a následně za dalších šest měsíců osvobozen. Zajímavé, normální nebo účelové," doplnil Onderka.

Lessy byl v květnu zproštěn obžaloby z pomluvy a zneužití pravomoci za to, že údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi policejního krajského ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Lessy vinu důrazně odmítá. Kvůli kauze byl odvolán z postu policejního prezidenta.

Zdroj: ČTK

Štítky obecní policie, Městský soud v Brně, zneužití pravomoci, Petr Lessy, policie, Roman Onderka, Brno, Jaroslav Vaněk, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šéf brněnských strážníků pravděpodobně porušil zákon  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.