Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Inspektorovi SZPI někdo polil dům a auto kyselinou

Inspektorovi Státní zemědělské a potravinářské inspekce někdo v posledních týdnech polil v Jihomoravském kraji rodinný dům a auto kyselinou. Inspekce proto podala trestní oznámení, řekl dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Nikomu se nic nestalo, muži vznikla škoda přes 100.000 korun.

Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) je útok pravděpodobně odpovědí na boj kraje proti padělatelům vína. Proto Hašek doporučuje zvýšit ze strany státu ochranu nad inspektory a spojit je s daňovým týmem Kobra, aby je u závažnějších kontrol doprovázela policejní asistence. Inspekce takový návrh vítá.

Podle Kopřivy je útok významnou výhrůžkou. "Náš pracovník se zabývá složitějšími kauzami, a proto je pravděpodobné, že mu škoda vznikla v souvislosti s jeho prací. Policii jsme poskytli indicie, díky kterým by se mohl zúžit okruh podezřelých," sdělil Kopřiva. Doplnil, že událost se stala v minulých týdnech v Jihomoravském kraji, přesnější informace však odmítl sdělit. "Kauza je velmi citlivá a policie se případem zabývá," dodal Kopřiva.

Policie případ vyšetřuje. "Událost se stala na konci září. Zatím nevíme, jaká to byla látka ani co za útokem vězí. Škoda je přes 100.000 korun," sdělil brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek. 

Kvůli útoku požaduje hejtman Hašek zvýšení ochrany inspektorů ze strany státu. Podle něj totiž případ souvisí se zvýšenými kontrolami vína. "Boj proti padělatelům vína byl trefou do černého. Mezi poctivými vinaři máme vinařské šmejdy, kteří se nebojí ničeho a odváží se sáhnout i k násilnému trestnému činu. Nezastaví se před ničím, a proto na to musí zareagovat
stát,"
řekl Hašek.

Podle něj by se měly posílit pravomoci a kompetence inspektorů a také se zvýšit ochrana. "Dnes jsem požádal ministra vnitra Milana Chovance, aby inspektoři, kteří mají na starosti kontrolu kvality vína, byli propojení se systémem daňového týmu Kobra. Díky tomu by se dala při závažnějších kontrolách využít policejní asistence," sdělil Hašek.

Podle Kopřivy by posílení ochrany mělo smysl. "Je to adekvátní tomu, co se děje v terénu. Roste agresivita kontrolovaných osob a někdy dochází i k verbálním výhrůžkám," upozornil Kopřiva.

Podle šéfa Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye je nutné, aby zasáhl stát. "Různá mafie už dříve používala nástroje jako pomlouvačné e-maily a výhrůžky, ale útok už je nad rámec chápání. My vinaři jsme na světle, ale je nutné sáhnout po těch pod zemí. Jsou to kšeftaři, kterým jde hlavně o zisk. A jediným soupeřem jim může být stát, který má chránit zákazníky, trh a pokladnu," zdůraznil Nyitray.

Jihomoravský kraj ve spolupráci s vinařským svazem už dříve vyhlásil válku všem padělatelům vína. Hašek dokonce navrhuje, aby bylo padělání vína trestným činem.

Zdroj: ČTK

Štítky Státní potravinářská inspekce, Michal Hašek, víno, Jihomoravský kraj, policie, ČSSD, Milan Chovanec, Svaz vinařů České republiky, kyselina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspektorovi SZPI někdo polil dům a auto kyselinou  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.