Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brněnský Nejvyšší soud potvrdil tresty za mačetový útok

Nejvyšší soud (NS) potvrdil, že mačetový útok v Novém Boru na Českolipsku byl pokusem o vraždu a že násilníci útočili ve shodě, s vědomím možných následků. Odmítl proto dovolání čtyř odsouzených, kteří si odpykávají tresty od pěti let do 17,5 roku vězení. NS rozhodl koncem loňského roku bez veřejného jednání, dnes usnesení zpřístupnil v soudní databázi.

Při incidentu v srpnu 2011 zranili romští útočníci v baru tři muže. Útok vyvolal na severu Čech několik protiromských demonstrací.
Dovolání podal vůdce skupinky Vojtěch Husák, jenž dostal nepřísnější trest, dále Jakub Žiga a Antonín Sinu, jimž odvolací soud vyměřil patnáctileté tresty.

Čtvrtým pisatelem dovolání je mladík, jenž jako mladistvý dostal pětiletý trest. Všichni zpochybňovali právní kvalifikaci činu. Neexistovala prý žádná dohoda, že do baru půjdou vraždit. Zpochybňovali také některé konkrétní důkazy. Tresty považují za exemplární, právní kvalifikace je prý poplatná mediální objednávce.

Podle NS ale útok na návštěvníky novoborského baru skutečně byl pokusem o vraždu, jímž útočníci reagovali na předchozí menší konflikt. Do baru vběhli ozbrojení sečnými zbraněmi, obušky a holemi, okamžitě začali brutálně a zákeřně útočit na lidi v baru, útoky směřovaly často na hlavu a životně důležité orgány, připomněl NS v usnesení.

Útočníci při tom postupovali ve vzájemné souhře, nikdo nejevil zájem o osud zraněných. "Nikdo z nich ze společného jednání nevybočil, nikdo jim neposkytl pomoc a společně odešli bez zájmu o situaci poškozených, dávajíce najevo uspokojení z 'akce'," stojí v usnesení senátu s předsedkyní Věrou Kůrkovou. Odsouzení mají ještě možnost obrátit se na Ústavní soud. Museli by ale argumentovat porušením svých základních práv.

Útočníci se mstili za předchozí konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si do přišli do baru Pivní pomoc zahrát na automatech. Poté, co vyhráli několik stokorun a chtěli výhru proplatit, po nich žena vyžadovala předložení občanských průkazů a mladíci ji začali vulgárně urážet. Hosté se servírky zastali a dvojici vyvedli, jeden host prý také jednoho z hochů udeřil.

Romové se údajně krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty bez varování napadli mačetou, tyčí, kopy a údery. Jednomu ze zraněných mužů museli lékaři nahradit část lebky platinovou destičkou. Další vyvázli s otřesem mozku a zhmožděninami.

Případ pátého z útočníků justice vyloučila k samostatnému projednání. Krajský soud v Liberci mu loni v únoru uložil za pokus o vraždu 4,5 roku vězení. S ohledem na věk v době činu mu hrozilo maximálně pět let.

Zdroj: ČTK
Foto: fb bar Pivní pomoc

Štítky Nejvyšší soud České republiky, pokus o vraždu, okres Česká Lípa, Nový Bor, Česko, Věra Kůrková, Senát Parlamentu ČR, Ústavní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský Nejvyšší soud potvrdil tresty za mačetový útok  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.