Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Děti našly minometný granát, donesly ho domů

Poměrně rušno bylo začátkem září v Ivanovicích na Hané. Na tísňovou linku policie zavolala  po dvacáté hodině žena, že její děti našly na poli munici a přinesly jí domů. Na místo vyrazila hlídka vyškovských policistů, kteří zjistili, že se jedná o minometný granát. Do Ivanovic mířil i pyrotechnik. Ten následně zjistil, že granát neobsahuje výbušnou látku a převzal jej k odborné likvidaci. Policisté nabádají veřejnost, aby v takových případech lidé reagovali s opatrností a okamžitě volali policii.

K takovýmto nálezům pozůstatků druhé světové války dochází na Vyškovsku velmi často. Pouze odborník pozná, zda jde o tzv. ostrou či již nefunkční munici. Laickou veřejnost varujeme před jakoukoli manipulací s takovýmto nálezem. Kontaktovat policisty je v každém případě na místě. Rodiče by pak v tomto duchu měli poučit i své děti.

Policisté nabádají k opatrnosti

„Pokud naleznete předmět připomínající munici, vždy volejte policii. Využijte k tomu tísňovou linku 158.S nálezem v žádném případě nemanipulujte. Pokud jste sám a máte u sebe mobilní telefon, volejte přímo z místa nebo místo nálezu označte. Pokud jste ve dvojici, jeden zůstaňte v bezpečné vzdálenosti od nálezu a druhý volejte nebo běžte nález ohlásit.V žádném případě předmět nepřinášejte přímo na policii," vyzvala policejní mluvčí Alice Musilová.

Policisté pak podle ní zajistí místo nálezu a volají pyrotechnika, který je speciálně vyškolen. Čas od času se podle Musilové stává, že lidé v dobré víře přinesou nález přímo na služebnu. Na obvodním oddělení ve Vyškově se s tím také již v několika případech setkali. Naposledy k tomu došlo například v úterý 11. září, kdy také nálezce přinesl munici na policii. 

Jen na Vyškovsku lidé ohlásili v letošním roce již 16 takovýchto případů. „V loňském roce jsme zaznamenali 28 nálezů a v roce 2015 více než třicet. Nejčastější lokality, kde se tyto předměty vyskytují, je okolí Rychtářova, Ruprechtova, Lulče, ale i obce na Slavkovsku," dodala Musilová.

Foto ilustrační, PČR | Zdroj PČR

Štítky policie, Ivanovice na Hané, Ivanovice, druhá světová válka, okres Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti našly minometný granát, donesly ho domů  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.