Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dva muži vykrádali auta po Brně a okolí. Na svědomí mají desítky případů

Policie dopadla dva muže, kteří jsou podezřelí z vykradení více než 30 aut v Brně a okolí. Brali především elektroniku a peníze, způsobili škodu přes 350.000 korun. Pachatelé kradli na parkovištích u obchodů a často i u Ústředního hřbitova v Brně, někdy vyjeli i mimo krajské město na různé akce. Pětapadesátiletý muž je ve vazbě, jeho osmatřicetiletý komplic je stíhaný na svobodě. Oba už dříve měli problémy se zákonem.

Policisté pracovali na případu skoro čtvrt roku. „Pachatelé prováděli vloupání za bílého dne. Vozidlem přijeli na parkoviště a vyhlíželi si přijíždějící auta. Když lidé odešli, během dvou tří vteřin otevřeli auto pomocí takzvaného rozlamováku. Je to vysoustružený imbusový klíč," uvedl kriminalista Tomáš Kadras. Na autě mnohdy nebylo poškození. Nejčastěji si vyhlíželi vozy Škoda Octavia a Fabia, mezi vykradenými ale byla i auta značek Fiat nebo Volkswagen.

Podle Kadrase zloději z aut brali elektroniku, jako notebooky, navigace, mobily, ale mizely i kabelky s penězi, platebními kartami a další cennosti. „U karet se pokusili o výběr z bankomatu. Někdy se jim to povedlo, někdy platili nákup bezkontaktní platbou," řekl vedoucí druhého oddělení obecné kriminality brněnské policie Zdeněk Burian.

Právě neúspěšný výběr z bankomatu se stal mužům osudným. Staršího z nich poznali policisté na kameře a dvojici sledovali. Zároveň umístili k do té doby nehlídanému parkovišti u Ústředního hřbitova kameru, která jednoho z mužů zachytila přímo při činu. Někdy kradli společně, jindy vyráželi osamoceně. Policisté zatím dvojici přisuzují 33 skutků, ale nevylučují, že jich mohlo být i více. Starší z mužů byl čtrnáctkrát soudně trestaný a mladší šestkrát. Hrozí jim až pětileté vězení. Policisté nabádají lidi, aby si v autech nenechávali cenné věci a nedávali je ani do kufru.

Počet vloupání do aut za letošních prvních sedm měsíců v Brně klesl. Policisté evidují 448 vloupání, loni za stejné období jich bylo 859. Burian to vysvětlil tím, že se podařilo část zlodějů odhalit, ale i nižším zájmem o kradené věci.
 

Štítky Brno, Ústřední hřbitov, vloupání, Zdeněk Burian, Volkswagen, Fiat, Škoda Octavia, Škoda Fabia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva muži vykrádali auta po Brně a okolí. Na svědomí mají desítky případů  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.