Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Členové vojenského klubu přetírali růžový tank nazeleno, policie tři zadržela

Členové brněnského vojenského klubu dv sobotu přemalovali nazeleno část růžového tanku, který je instalovaný jako artefakt na Komenského náměstí v Brně. Tři z nich policie zadržela, uvedl server iRozhlas.cz.

„V souvislosti s incidentem u tanku jsme zajistili tři muže, kteří v současné době podávají k události vysvětlení. Žádná škoda v souvislosti s jejich jednáním nenastala," řekl serveru policejní mluvčí Pavel Šváb. Barva je podle iniciátorů přemalování omyvatelná.

Autor díla David Černý serveru řekl, že po 25 letech se v podstatě legitimizuje ruský vliv a uznává ruský nárok na tuto zemi. „To je pro mě symbol, že to chce někdo přetřít zpátky na zelenou. Na zelenou barvu, která tomu tanku patřila, neboť ten tank byl opravdu symbolem okupačních vojsk a ničím jiným," uvedl umělec.

V krátké době jde o druhý incident v souvislosti s růžovým tankem. Pokuta až 30.000 korun hrozí skupině lidí, která ho ve čtvrtek večer překryla modrou plachtou. Na plachtě byl nápis Slušní lidé, stejnojmenné hnutí se také k akci přihlásilo na facebooku.

Plachtu po dohodě s Moravskou galerií sejmuli strážníci, kteří počínání skupiny lidí pozorovali prostřednictvím kamerového systému. Když hlídka dorazila na místo, byla skupina už pryč. Městská policie podle mluvčího Jakuba Ghanema případ postoupí do správního řízení, tedy zřejmě přestupkové komisi části Brno-střed.

Tank kdysi stál v Praze na Smíchově jako připomínka osvobození hlavního města Rudou armádou. V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo. Po vrácení do původního stavu jej znovu narůžovo natřela skupina poslanců Federálního shromáždění.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, David Černý, Pavel Šváb, Rudá armáda, Federální shromáždění, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Moravská galerie v Brně, policie, Praha, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Členové vojenského klubu přetírali růžový tank nazeleno, policie tři zadržela  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.