Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Návštěvnost Moravského krasu byla v loni nejvyšší za posledních devět let

Jeskyně v Moravském krase navštěvují častěji nejen lidé z české republiky, ale i ze zahraničí. I to má vliv na to, že v minulém roce navštívilo Moravský kras přes 350 tisíc návštěvníků. V návaznosti na to jsou plánované rekonstrukce, které návštěvníkům ještě více zpříjemní výlet do jeskyní.

Pět jeskyní v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras na Blanensku loni navštívilo 362.747 turistů, což je nejvíce od roku 2007. Meziročně se návštěvnost zvýšila zhruba o 22.000 lidí. ČTK to dnes řekl vedoucí správy jeskyní krasu Jiří Hebelka. Podle něj přibylo jak tuzemských, tak především zahraničních návštěvníků. "Srovnání s rokem 2015 je však poněkud zavádějící, protože Punkevní jeskyně, které jsou cizinci nejvíce navštěvovány, byly v roce 2015 po dobu tří měsíců uzavřeny z důvodu výstavby nové provozní budovy," uvedl Hebelka.

V roce 2007 se do jeskyní přišlo podívat asi 387.000 lidí. Návštěvníci ze zahraničí tvoří z celkového počtu asi jednu třetinu. Nejčastěji jde o turisty z Polska či Slovenska, jeskyně si však loni prohlédlo například i 14 turistů z Peru a stejný počet z Kolumbie.

Vedení správy jeskyní chce letos u nejnavštěvovanějších Punkevních jeskyní zřídit nový stánek s občerstvením. "V současné době vyřizujeme nezbytné formality tak, aby byl stánek otevřený pro návštěvníky do začátku příští turistické sezony," uvedl Hebelka. V plánu je také instalace nového LED osvětlení v Kateřinské jeskyni, oprava silnice od Skalního mlýna či rekonstrukce parkoviště u Kateřinské jeskyně.

V Punkevních jeskyních se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě, jsou propojeny se dnem propasti Macochy. Kateřinská jeskyně nabízí k prohlídce největší přírodní podzemní sál v ČR, Balcarka zase bohatou krápníkovou výzdobu. Sloupsko-šošůvské jeskyně jsou zajímavé spletitým systémem chodeb a podzemními propastmi, Výpustek láká i na někdejší utajovaný protiatomový kryt československé armády. V ČR je 14 jeskyní zpřístupněných veřejnosti. Loni si je prohlédlo téměř 761.000 lidí. Pět jeskyní Moravského krasu se podílí na celkové návštěvnosti asi 48 procenty.

Foto: Zdeněk Vládek

Zdroj: ČTK

Štítky Moravský kras, jeskyně, Česko, Punkevní jeskyně, okres Blansko, CHKO Moravský kras, Kateřinská jeskyně, Československá armáda, Polsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost Moravského krasu byla v loni nejvyšší za posledních devět let  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.