Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vypil osm piv a pak střelil přítele své sestry do obličeje, dostal deset a půl roku

Krajský soud v Brně poslal jednadvacetiletého Zbyňka Špičáka, který střelil v obci na Blanensku přítele své sestry do obličeje, na 10,5 roku do vězení s dozorem za pokus o vraždu. Mladíkovi hrozilo až 18 let vězení.

 

 

Muž popírá, že by střílel úmyslně. Poškozený velmi vážné zranění přežil, má ale vážné následky. Soud také přiznal náhradu škody pojišťovně ve výši 650 tisíc kroun, poškozenému pak bolestné 605 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný.

Střelou do hlavy skončila oslava s grilováním v jednom z rodinných domů ve druhé polovině května. Mladík v noci po skončení párty zahlédl, jak se poškozený čtyřiadvacetiletý muž, přítel jeho sestry, objímá s jinou dívkou. Podle obžaloby byl pod vlivem alkoholu. Jak předseda senátu Michael Vrtek uvedl, obžalovaný následně vytáhl z kapsy svého kabátu pistoli, s ní pak nejméně ve třech případech mířil na poškozeného a vědomě na něj vystřelil.

Střela šla do obličeje, muži způsobila poranění mozku, což bezprostředně ohrozilo jeho život. Přežil jen díky včasnému zásahu záchranářů. "Kdyby ho včas neoperovali, ke smrti by došlo během několika hodin," řekl Vrtek. Následky si kvůli poškozenému mozku muž ponese ponese celý život, lékaři ho uznali invalidním.

Obžalovaný mladík vyšetřovatelům nejdříve popsal, jak šel do pokoje pro pistoli a jak střílel, později ale tvrdil, že ji měl zapomenutou ve svém kabátu. Je z myslivecké rodiny a týden před tím si ji údajně vzal do lesa. "Vybavuji si jen, jak vyšla rána, já tam stojím vyklepanej, šok, čekal jsem, až přijela policie, nevím ani, co jsem vypovídal," řekl už dříve u soudu.

Podle něj na poškozeného nemířil, ale jen tak "šermoval" pistolí. Doplnil, že ten večer vypil osm piv a další alkohol. "Velmi mě to trápí, chtěl bych se omluvit všem, které jsem přivedl do této situace, mrzí mne, že se stala tak hrozná věc," řekl.

Rozsudek není pravomocný, obhajoba i státní zástupce si pro možné odvolání ponechali lhůtu.

Zdroj: ČTK
   

Štítky Krajský soud v Brně, okres Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypil osm piv a pak střelil přítele své sestry do obličeje, dostal deset a půl roku  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.