Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za nákup 16 tramvají odpustí firma městu dluh

Už několik let trvá spor města Brna s plzeňskou společností Škoda Transportation, která od roku 2007 dodala postupně brněnskému dopravnímu podniku celkem 29 velkokapacitních nízkopodlažních tramvají typu „Porsche“. Dluh města ve výši 134 milionů korun za dodávku těchto tramvají bude nyní s největší pravděpodobností smazán.

V úterý to sdělil po jednání rady města náměstek brněnského primátora Richard Mrázek (ANO). „Uzavřeme smlouvu na dodávku dalších šestnácti tramvají. Dohodli jsme se, že součástí smlouvy bude to, že si firma nebude dlužnou částku nárokovat," sdělil Mrázek.

Dopravní podnik nakoupil 29 tramvají Škoda 13T – Porsche v letech 2007 až 2011. Jedna stála necelých 60 milionů korun. „Ve smlouvě ovšem bylo, že se cena může zvýšit o inflaci, k čemuž došlo. Ředitelství podniku ale dostalo od tehdejšího vedení města příkaz platit jen cenu bez tohoto inflačního navýšení," konstatoval náměstek. Tím vznikl onen 134milionový dluh, jehož zaplacení si výrobce nárokoval.

Podle připravované smlouvy město dalších 16 tramvají dostane v příštím a následujícím roce a za každou zaplatí šedesát milionů. Celkem tedy 960 milionů korun.

Součástí smlouvy bude i opce, podle níž Brno může nakoupit ještě další čtyři tramvaje se slevou představující 32 milionů. „Je to celkově velká částka a v této souvislosti chceme prostřednictvím Regionálního operačního programu Jihovýchod zažádat o evropské dotace,“ poznamenal Mrázek.

Evropské dotace na nákup devíti tramvají 13T Brno obdrženo v roce 2009.

S předáním první tramvaje nové řady v roce 2007 obnovil dopravní podnik zároveň tradici pojmenovávání vozidel. První tramvaj dostala jméno Adélka. Do brněnských ulic se vydala s cestujícími 1. listopadu 2007 na lince číslo 1 z Řečkovic do Bystrce.

Štítky Brno, Porsche, Richard Mrázek, Škoda Transportation, Dopravní podnik města Brna, ANO 2011, Škoda 13T

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za nákup 16 tramvají odpustí firma městu dluh  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.