Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

S přeložkou tramvaje z Dornychu do Plotní se začne v Brně na jaře

Dlouho plánovaná přeložka tramvajové trati z brněnského Dornychu do Plotní ulice se přiblížila první etapě stavby, město už zadalo zakázku vybraným stavebním firmám. Vzhledem k blížící se zimě sevšak začne stavět až na jaře, hotovo má být do konce příštího roku. První etapa bude město stát 55 milionů korun, řekl dnes primátorův náměstek Robert Kotzian (ODS).

První etapa navazuje na nultou, během které byly zbourány opuštěné domy a stavěla se kanalizace. Nyní vznikne nová spojovací ulice mezi Dornychem a Masnou, v budoucnu mimo jiné poslouží jako objížďka při druhé etapě. "Vzniknou také nové chodníky a most přes Ponávku," řekl Kotzian.

Problémem byly dlouhou dobu výkupy pozemků v někdejším průmyslovém areálu. Klíčová byla smlouva se společností SIK Metal, která od města obdržela 47 milionů korun. Výkup pozemku umožní rozšíření komunikace na Dornychu a vznik silnice, která obslouží vnitroblok.

Celkové náklady na přeložení tramvajové trati jsou 2,1 miliardy korun. Nová trať má dva hlavní přínosy. Pokud by se město rozhodlo pro variantu odsunutého vlakového nádraží, bude mu přeložená trať blíže, do té doby také výrazně zjednoduší přístup k současnému autobusovému nádraží na Zvonařce a zrychlí cestu do Komárova. Druhým přínosem je uvolnění Dornychu, z něhož se stane čtyřproudová výpadová silnice směrem na jih Brna.

Zdroj: ČTK

Štítky MHD, stavby, správa, tramvaje, Brno, Robert Kotzian, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S přeložkou tramvaje z Dornychu do Plotní se začne v Brně na jaře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.