Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radní Brna projednají přístup cyklistů do pěší zóny v centru

Brno chce povolit cyklistům vjezd do centra města, kde jsou pěší zóny. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Martin Ander (SZ). Návrh projedná v únoru městská rada. Pokud ho schválí, bude o jeho konečném spuštění po debatě s policií a dalšími orgány rozhodovat odbor dopravy magistrátu.

První cyklisté by se náměstím Svobody mohli projet na konci jara. Nepřístupná by zůstala pouze Česká ulice, která je podle Andera příliš frekventovaná.

"Vjezd cyklistů do pěší zóny měly na svých volebních programech všechny koaliční politické strany. Proto podporujeme projetí na kole téměř celým městem a hlavně těmi místy, kde mohou jezdit s udělenou výjimkou auta," uvedl Ander.

Podle něj se však cyklisté nebudou moct chovat v pěších zónách bezhlavě. "Naopak budou muset respektovat, že se nacházejí v pěší zóně, a pohybovat se tam tak, aby neohrozili a neomezili chodce," zdůraznil Ander. Doplnil, že tak to funguje v dalších městech, která přitom nemají zkušenost, že by po vpuštění cyklistů do pěších zón přibylo úrazů a problémů.

Ander si myslí, že cyklisté budou rádi za to, že se nově snadněji dostanou z jedné strany města na druhou. "Nyní se sice dostanou k centru, ale nemohou jím projet, nebo se musejí vydat po frekventovaných objízdných trasách s velkým množstvím automobilů," uvedl Ander

Od léta by se tak cyklisté mohli dostat například na náměstí Svobody. "Neprůjezdnou necháme pouze ulici Českou, která je úzká a chodí po ní moc lidí. Cyklisté ale mohou souběžně projet Masarykovou ulicí, náměstím Svobody a Rašínovou ulicí," popsal plán Ander.

Větší ochotu věnovat se otázkám cyklodopravy cítí od současné koalice sdružení Brno na kole. "Sešli jsme se s některými jejími zástupci. Chceme průjezdné centrum, dobudování páteřních tras a spojení centra s městskými částmi," řekl předseda sdružení Michal Šindelář. Sdružení také usiluje o cyklopruhy na silnicích v místech, kde nyní parkují auta. "Myslíme si, že především v centru by se měla některá parkovací místa zrušit ve shodě s tím, jak vznikají parkovací domy a podzemní garáže, které nejsou dostatečně využité," sdělil Šindelář.

Náměstek primátora Richard Mrázek (ANO) očekává, že město na opatření spojená s dopravou získá peníze v novém programovacím období Evropské unie. "Musíme udělat funkční a bezpečnou síť cyklostras. Je potřeba, aby se cyklisté cítili bezpečně a řidiči zase neměli pocit, že jim cyklista spadne pod kola," dodal Mrázek.

Zdroj: ČTK

Štítky správa, doprava, rekreace, zelení, Brno, cyklista, pěší zóna, Martin Ander, Richard Mrázek, Evropská unie, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní Brna projednají přístup cyklistů do pěší zóny v centru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.