Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

OHL ŽS podle soudu D1 opravovat neměli

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výsledek tendru na opravu dálnice D1 u Velké Bíteše, který vyhrála firma OHL ŽS, uvedly dnešní Hospodářské noviny. Stavební společnost totiž v nabídce uvedla, že software a počítače pro modernizaci dispečinku Domašov dodá za pouhou korunu. Podle ÚOHS je to zjevně nereálné a sloužilo to jen k tomu, aby byla nabídka této firmy nejlevnější.

Výběr vítěze u antimonopolního úřadu napadla společnost Eurovia, jejíž nabídka byla pouze o několik milionů vyšší. Zpochybňovala právě účelově nastavenou symbolickou cenu u několika položek v nabídce vítězné firmy. Úřad jí dal za pravdu a nařídil Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), aby určilo vítěze znovu.

Mluvčí ŘSD Jan Studecký listu řekl, že ředitelství nyní zvažuje možnost odvolání, ale také vypsání zcela nového výběrového řízení. Ke zpoždění rekonstrukce dálnice by podle něj nemělo dojít. Inkriminovaný úsek totiž může být opraven až po dokončení sousedního úseku, který začíná u sjezdu Lhotka, kde práce nabraly velké zpoždění.

Právě společnost OHL ŽS zde loni kvůli problémům s nestabilním podložím stavbu několikrát přerušila a požadovala více peněz na pokrytí neočekávaných víceprací. Toho nakonec dosáhla v říjnu, kdy jí ředitelství silnic rozpočet zvýšilo o deset milionů korun. V listopadu pak začala plánovaná zimní stavební přestávka, která trvala do začátku března. ŘSD v lednu odhadovala, že po odečtení této pauzy je firma ve skluzu přibližně 100 pracovních dnů, celkem by to mohlo být až 230 pracovních dnů.

Zdroj ČTK

Štítky D1, rekonstrukce, oprava, OHL ŽS, ministerstvo, soud, tendr, výběrové řízení, počítače, software, zrušení, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Dálnice D1, Ředitelství silnic a dálnic, Velká Bíteš, Domašov, Hospodářské noviny, Eurovia CS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OHL ŽS podle soudu D1 opravovat neměli  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.