Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno zavádí moderní autobusy na zemní plyn

Částečná plynofikace a nákup nových vozů ve velkém – autobusový vozový park Dopravního podniku města Brna zažívá revoluční obměnu. Během letošního a příštího roku uvede do provozu sto nových autobusů na stlačený zemní plyn a 36 moderních kloubových autobusů splňujících emisní normu EURO 5. Všechny vozy jsou nízkopodlažní.

Novými kloubovými autobusy typu Solaris Urbino 18 o délce 18 metrů se mohou cestující svézt už od června. Letos jich dopravní podnik nakoupil 22, v příštím roce jich bude ještě o 14 víc. Autobusy Solaris jsou čtyřdveřové, jejich celková kapacita je 165 míst, z toho 42 míst k sezení. Všechna sedadla jsou plastová.

Ušetřří plíce Brňanů o téměř 800 kilogramů prachu

Autobusy na stlačený zemní plyn (CNG) začnou v Brně poprvé v historii jezdit na pravidelných linkách od srpna. V průběhu srpna bude také spuštěna plnicí stanice na CNG, jejíž stavba ve vozovně Slatina právě finišuje. Alternativní pohon snižuje negativní zatížení životního prostředí, a to v případě městských autobusů až o 766 kilogramů prachových částic za rok, a navíc přináší ekonomické úspory.

Další novinku představuje 10 minibusů Stratos, jež dopravní podnik zakoupil začátkem letošního roku. Jsou využívány na méně vytížených linkách a jejich výhodou je ekonomický a ekologický provoz.

„Téměř polovinu našich starých autobusů budeme moci vyřadit, čímž snížíme průměrné stáří vozidel a zároveň výrazně zvýšíme podíl nízkopodlažních vozů,“ uvedl ředitel DPMB Havránek. Obměna vozidel městské hromadné dopravy si vyžádá náklady v řádu stamilionů korun. Podstatnou část z nich pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí, a to včetně nákladů na stavební úpravy servisní haly, která je pro opravy autobusů na plyn nezbytná.

Plnicí stanice bude mít tři stojany, umožňující tankování tří vozů najednou. Naplnění nádrže autobusu potrvá přibližně šest minut a během dne se ve stanici bude moci obsloužit minimálně sto autobusů. Jedná se o plnicí stanici s kontinuálním tankováním a je jedinou stanicí v České republice, která je připojená na vysokotlakou přípojku. To znamená, že plyn nečerpá ze zásobníků, ale z přímého zdroje.

V srpnu vyjede do zkušebního provozu prvních dvanáct autobusů na CNG.

Štítky cng, mhd, dpmb, Brno, doprava, plyn, autobusy, ekologie, životní prostředí, zemní plyn, Dopravní podnik města Brna, stlačený zemní plyn, Solaris, Solaris Urbino 18, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zavádí moderní autobusy na zemní plyn  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.