Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno se chystá masivně omezit automobilovou dopravu před hlavním nádražím

Brno připravilo novou organizaci dopravy před hlavním nádražím, v jejím důsledku má od ledna zmizet tranzitní automobilová doprava, která zde tvoří tři čtvrtiny všech aut. Obsluha nádraží zůstane zachovaná a vzniknou zde nová krátkodobá parkovací místa. Stejně tak budou kolem nádraží dále projíždět autobusy, auta integrovaného záchranného systému a cyklisté.

Z analýzy vyplynulo, že kolem nádražní budovy projede denně 4500 aut, opačným směrem kolem Letma ještě o téměř 2000 aut víc. Jednoduše lze říci, že tato auta nyní pojedou po čtyřpruhových komunikacích Úzká a Koliště. „Dnes záměr vyvěsíme na úřední desku k připomínkování a počítáme s tím, že od ledna budou opatření platit. Aby se stihli řidiči připravit, budeme je informovat o dopravním značení v předstihu," uvedl náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno).

Cílem města je kultivovat přednádražní prostor před zahájením kompletní rekonstrukce Benešovy ulice. „Pohybují se zde desítky tisíc chodců denně, spousta vozidel městské hromadné dopravy. Prostor je primárně určen jim a ne tranzitní automobilové dopravě. Řidiči si tudy logicky zkracují cestu, což do budoucna nechceme, pokud má být přednádražní prostor příjemnější než dnes," řekl Hollan.

Klíčová dopravní opatření budou tři. Nově nebude možné projet kolem nádražní budovy a pokračovat po Benešově ulici kolem autobusového nádraží, řidiči musí odbočit pod viadukt. Taktéž nebude možné odbočit doleva při výjezdu z Masarykovy ulice, aby auta zásobující centrum města musela odjíždět směrem na Nové sady. A nebude možné ani odbočit doleva při výjezdu od viaduktu směrem k obchodnímu domu Letmo. V celém prostoru se omezí maximální rychlost na 30 kilometrů za hodinu.

Nově vznikne sedm parkovacích míst u obchodního domu Tesco a osm míst poblíž pátého a šestého nástupiště. „Jde o místa takzvaná Kiss and Ride, tedy pro lidi, kteří potřebují někoho vysadit na vlak či jej z nádraží odvézt," vysvětlil Hollan.

I přes plánované omezení aut zatím zůstane na prvním nástupišti tramvají u nádražní budovy provizorní zábradlí. „Drážní úřad vydal negativní stanovisko k jeho odstranění. V dubnu chceme dopad opatření vyhodnotit a poté bude možné se s Drážním úřadem bavit znovu," uvedla zastupitelka a předsedkyně komise pro územní plánování Hana Kašpaříková.

Foto MilujiBrno.cz | Zdroj ČTK

Štítky doprava, Brno, Matěj Hollan, Žít Brno, Tesco, hlavní nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se chystá masivně omezit automobilovou dopravu před hlavním nádražím  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.